V novém školním roce budou součástí Snoezelenu také speciální bubínky, které poslouží při terapii hudbou i k rozvíjení jemné motoriky dětí. Na jejich nákup přispěla Nadace Agel.

Metoda Snoezelen pochází z Holandska a její podstatou je vytvoření multisenzorického prostředí s cílem aktivizovat a stimulovat všechny smysly. Ve speciálně upravených prostorách, jako je například i místnost v Základní škole Těšínská. Pro těžce postižené děti je místnost Snoezelen mimořádně stimulující a zaznamenávají díky ní významné pokroky. Vybavení místnosti je různorodé a v mnohém jedinečné.

„Pro rozvoj zrakových vjemů je k dispozici například doteková koule, při stimulaci sluchového vnímání mohou učitelé pracovat s reprodukovanou hudbou nebo netradičními hudebními nástroji," popisuje zástupkyně ředitele školy Petra Poláčková s tím, že společným jmenovatelem veškerého vybavení je schopnost vykouzlit příjemnou, uklidňující atmosféru, která je zcela odlišná od běžného školního prostředí. Tomu napomáhá mimo jiné i vzhled místnosti. Díky němu místnost uklidňuje, uvolňuje, odstraňuje strach a vyvolává pocity jistoty, na druhé straně ale prostřednictvím speciálních pomůcek současně i aktivuje a probouzí zájem, což je ideální kombinace. (ami)