Klientkám v Domově Magnolie se zvláštním režimem v Ostravě-Vítkovicích, ve kterém jsou ubytovaní především lidé s demencí, pomáhá capraterapie, jinak řečeno kozí terapie. Jedná se o terapeutickou metodu, která využívá pozitivního působení kozy na klienty v oblasti psychické i fyzické.

„Cílem této terapie je aktivizace našich klientek, podpora přirozeného kontaktu se zvířetem. V některých případech používáme naše kozy i v reminiscenční terapii, což je terapie vzpomínkou u klientů s demencí,“ říká ředitelka Domova Magnolie Andrea Gibejová s tím, že většina klientek o kozy v mládí pečovala.

Terapie může probíhat individuálně i skupinově. „Máme klientky, které chodí pravidelně kozy krmit a pomáhat v péči o ně. Tím se zlepšuje jejich fyzická a psychická kondice,“ doplňuje Gibejová.

Frekventovanou ulici čeká rozšíření o jeden jízdní pruh. Nacházet se bude v místech, kde je nyní chodník.
Důležitou dopravní spojnici v Ostravě čekají další stavební úpravy

V letních měsících naopak pracovníci domova vyváží imobilní klientky na zahradu na invalidních vozíčcích, nepohyblivé klientky dokonce i v postelích.

„Klientky pak dělají všechno pro to, aby na kozy dosáhly a pohladily je. Takový pohyb jim za normálních okolností činí potíže,“ vysvětluje ředitelka domova.

ŠLO O NÁHODU

V domově chovají momentálně kozy tři. Sama ředitelka přiznává, že se o této terapii dozvěděla úplnou náhodou.

„Hledala jsem přes inzerát psa a našla jsem kozu. Chtěli ji prodat jako mazlíčka, protože umí chodit na vodítku a jízda v autě jí nečiní potíže. Probrala jsem to s kolegyněmi a koza Róza je u nás,“ prozrazuje Gibejová. A aby Róza nezůstala sama, pořídily jí hned dvě kamarádky, Majdu a Renču.

Kozy mají dle ředitelky domova kromě klientek také pozitivní vliv na řadu zaměstnanců a rodiny klientek. „Mimo jiné i díky našim kozám se nám podařilo překlenout mezigenerační most. Naše zařízení obzvlášť v letních měsících navštěvuje mnohem více dětí,“ doplňuje.

Kromě koz v domově chovají cizokrajné ptáky, morčata a kocoury. Do domova pravidelně dochází také psi na canisterapii. „Zooterapie je u nás opravdu podporovaná, u klientek s demencí s ní máme dobré zkušenosti,“ uzavírá Andrea Gibejová.

Jiří Havrlant
Jiří Havrlant je oficiálně novým šéfem FNO. Chce zklidnit situaci v nemocnici
Bijec Karlos Vémola pobláznil Ostravu.
Bijec Karlos Vémola pobláznil Ostravu