Podle ní má před sídlištním kostelem svatého Ducha vzniknout náměstí se zelení, návrh počítá i se změnou dopravního napojení.

Finančně náročná rekonstrukce má zkulturnit prostor před místním chrámem a okolí obchodního domu ze sedmdesátých let, které podle slov místostarostky nejlidnatějšího městského obvodu Věry Válkové působí doslova jako „perský bazar".

Teprve na počátku

Na nelichotivý vzhled si stěžuje také jeden z místních občanů.

„Podívejte se, co se z Kotvy stalo. Vždyť je to tady samá herna a zbytečné obchody, které člověka nezaujmou. Kdyby alespoň to okolí upravili, hned by to vypadalo lépe," řekl sedmdesátiletý Petr Mlčák, který o rekonstrukci prostor v Zábřehu slyšel poprvé.

Vše je totiž teprve na počátku.

Vizualizace
Nové náměstí před kostelem svatého Ducha. Vizualizace: Petr Lichnovský architektonická kancelář

„Zatím je zpracována jen urbanistická studie, do její realizace chybí další projekční stupně. Smlouvu s městem jsem uzavřel v září loňského roku," vyjádřil se ke změnám projektant Petr Lichnovský. Jeho architektonická kancelář bude mít celou rekonstrukci na starosti. Výjimku tvoří pouze dopravní část. Novou dopravní tepnu Výškovické ulice bude projektovat ostravská společnost UDI Morava.

Náměstí inspirované dominantou

Deník se zajímal o nové náměstí před kostelem svatého Ducha, které by obyvatelům Zábřehu mělo nabídnout místo k sezení i odpočinku. Jeho tvůrci se při návrhu inspirovali atypickou sakrální stavbou, která celé lokalitě dominuje.

„Určující byla architektura kostela, využili jsme asymetrického řešení vstupu se schodištěm k rozdělení náměstí na pěší část a část s možností parkování automobilů," vysvětlil Petr Lichnovský s tím, že počet parkovacích míst se po přestavbě ještě zvýší, což potvrzuje i místostarostka Jihu.

„Před kostelem vznikne prostor pro pořádání kulturních akcí. Samozřejmě to nebude na úkor parkovacích míst, jejich počet se dokonce mírně navýší. Dále přibude stezka pro cyklisty a taky lavičky," popsala Věra Válková (ČSSD). Mělo by dojít i ke změně dopravního napojení, které je podle hlavního architekta města Cyrila Vltavského nevyhovující.

„Pokud by se parkovací plochy posunuly směrem k hotelovému domu, vzniklo by volné prostranství. Náměstí by vytvořilo důstojný vstup do kostela a bylo by jakýmsi protipólem dokončené úpravy před kinem Luna."

Beton se „zazelená"

Podle aktuálního návrhu by na levé straně od vchodu kostela mělo zůstat parkoviště a napravo projektanti vytvoří zcela nové náměstí, kde budou pod listnatými stromy rozmístěny lavičky.

„Pokud tu vznikne náměstí se zelení, Jih bude vypadat zase o něco lépe. Jsme nejlidnatější obvod, kde by změny k lepšímu každý určitě přivítal. Doufám jen, že tady nevysadí stromy, které rostou do výšky. Hodily by se tu spíše japonské javory," poznamenal Miroslav Vaňák ze Starých Výškovic.

Existuje i další varianta s podzemním parkovištěm.

„Nemusí se jednat o definitivní podobu projektu. Budeme posuzovat ještě další varianty, ve kterých by mohlo být parkování ponořeno pod terén neboli pod vlastní náměstí. Tím by se pro pěší uvolnila celá plocha mezi hotelovým domem, kostelem a obchodní vybaveností. V tuto chvíli není znám termín realizace stavby, jedná se o prvotní úvahy, které mapují možnosti řešení," dodal na závěr hlavní architekt města Cyril Vltavský.