Uspokojivé chování, chvalitebně z tělocviku nebo dostatečně z češtiny.

I takovými známkami se mohou „pyšnit" některé známé české tváře. Jaké asi měli známky na vysvědčení Helena Vondráčková, Jan Hřebejk nebo Pavel Liška? Známky ze školních lavic několika desítek známých osobností si mohou do 2. září prohlédnout návštěvníci obchodního centra Forum Nová Karolina.

„Celkem 59 milionů dětí na celém světě nechodí do školy. Právě na tento problém chceme zábavnou formou upozornit prostřednictvím výstavy vysvědčení známých osobností," vysvětlila poslání výstavy, jejímž mediálním partnerem je Deník, ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba. Na vystavených vysvědčeních se potvrzuje všeobecná domněnka, že dívky jsou pilnější studentky než chlapci. Na rozdíl od samých jedniček modelky Andrey Verešové vysvědčení herce Pavla Lišky by rodiče nejspíš neodměnili.

Liška: Pak už to bylo jen horší a horší

„Měl jsem podobné vysvědčení, ale zas tak dobrý jsem nebyl," poznamenal se smíchem Jan Škutek, který se pozastavil právě nad vysvědčením Pavla Lišky, u kterého je jeho rukou připsáno: „To je můj rekord, pak už to bylo jen horší a horší." Šestou třídu zakončil se šesti čtyřkami, jediné jedničky měl z hudební výchovy a chování.

Ani Jiří Menzel nemůže jít se svými známkami zrovna příkladem. Jeho znalosti z češtiny, ruštiny, francouzštiny byly ohodnoceny jako dostatečné, chování jako uspokojivé. Velkou výjimkou je zpěvák Václav Neckář, který měl ze státní závěrečné zkoušky jedničky a dvojky.

„Krásné věci přicházejí samy od sebe a příliš úsilí může ledacos pokazit," připsal čínské přísloví ke svému vysvědčení ze třetí třídy, které „zdobí" dvojka z chování, režisér Jan Hřebejk. (peř)