Základem léčby, případně stabilizace stavu, je bezlepková dieta. V zjednodušené formě se jedná o konzumaci potravin, které lepek neobsahují. Pro bezlepkovou dietu a její dodržování je třeba vzít v úvahu, že nejde jen o vynechání potravin, které jsou vyrobeny zejména z obilnin obsahující lepek. Je třeba se vyvarovat všech potravin, které obsahují i stopové množství lepku.

Podle ředitele pobočky VZP v Ostravě Aleše Zbožínka je pochopitelné, že tyto potraviny jsou dražší a méně dostupné než strava konzumovaná většinovou populací. „Klienty s diagnózou celiakie podporujeme řadu let. V programu Bezlepková dieta můžete jako náš pojištěnec s diagnózou celiakie získat každoročně finanční příspěvek až do výše 3,6 tisíce korun na nákup potravin bez lepku," potvrzuje Aleš Zbožínek, ředitel pobočky VZP v Ostravě. Jak současně upozorňuje, počet nemocných v České republice se odhaduje na asi 40 až 50 tisíc osob. Z nich je podle šéfa ostravské pobočky VZP ale asi pouze 10 až 15 procent léčeno.

U většiny nemocných není celiakie jako nemoc vůbec rozpoznána. Podle odborníků za to může i dosavadní systém diagnostiky, kdy je objeven pacient až s příznaky a nemocí. Některé odhady dokonce hovoří, že při plošném screeningu by v české populaci dosáhl počet celiaků dokonce tří procent populace.