Jen moravskoslezští celníci od začátku roku takto vybrali bezmála 800 tisíc korun, a to od 217 osob. Pravomoc mají celníci od 1. ledna letošního roku a nemohou si ji vynachválit. „Je to velmi účinný institut,“ potvrdila Pavla Zdobnická, tisková mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj.

Zda dotyčný něco dluží, je možno zjistit prostřednictvím aplikace. „S pomocí aplikace, která eviduje veškeré dluhy občanů, jsou celníci schopni dluh zjistit a od dlužníka vybrat na místě,“ dodala Zdobnická, podle které jde o nezaplacené pokuty uložené státní a městskou policií. Týká se to však i pokut za černé skládky, nelegální zaměstnávání, znečišťování vod a podobně. Platí naši i zahraniční motoristé.

Zaměstnanci Vítkovice Cylinders si polepší.
Vítkovice Cylinders se dohodly s odbory, že si lidé vydělají až o 12 procent víc

Moravskoslezští celníci se při silničních kontrolách zaměřují nejen na to, zda někdo nemá dluh, ale řeší i další prohřešky. Díky uloženým pokutám přispívají do státní kasy milionovými částkami. Od začátku roku provedli 902 kontrol.

„Za zjištěné přestupky bylo vybráno na pokutách 1,041 milionu korun a 165 tisíc korun na kaucích. Dále bylo zjištěno 464 přestupků u časového poplatku, kdy kontrolovaní řidiči neměli zakoupené dálniční známky. Na pokutách bylo vybráno 652 tisíc korun,“ dodala Zdobnická.

Stanoviště krajských zdravotníků v ostravském Shopping Parku.
Záchranáři se v ostravském Shopping Parku účastní šestidenní akce pro veřejnost

Celníci si „posvítili" i na vstupní povolení při vjezdu do České republiky. „Při kontrole vozidel v mezinárodní dopravě při vstupu z Polska do naší republiky bylo odhaleno osm případů, kdy řidiči z Turecka předložili neplatné vstupní povolení. Byli vyzváni k uhrazení správního poplatku za vystavení náhradního povolení ve výši třicet tisíc korun, celkem uhradili 240 tisíc korun,“ sdělila Zdobnická.