„Nejvyšší položku z této částky činí nájemné 71 milionů, přičemž penále v souhrnu dosahuje 108 milionů korun. Nájemníkům se totiž jejich dluh neustále zvyšuje tím, že jim naskakují i poplatky z prodlení výše poplatků z prodlení činí minimálně 25 korun za každý měsíc prodlení," upřesnila mluvčí obvodu Jana Pondělíčková.

Zastupitelé obvodu schválili vyhlášení takzvaného generálního pardonu pro neplatiče.

„Poctivě platící občané však nemusejí mít obavy, že by byli vůči dlužníkům znevýhodněni. Neplatiči mají podle schválených zásad uhradit dluh na nájemném, odpuštěno jim bude jen penále. Prominuty budou poplatky z prodlení, úroky z prodlení a smluvní pokuty, které vznikly do konce loňského roku. Hlavní podmínkou pro jejich prominutí je to, že dlužníci uhradí do 21. prosince základní dluh včetně dalších nákladů vztahujících se ke konkrétní pohledávce nebo uzavřou s městským obvodem dohodu o splátkách," vysvětlila místostarostka Petra Bernfeldová.

Víme o tom…

Podle starosty centrálního obvodu Jiřího Havlíčka si je vedení obvodu vědomo toho, že sociální situace mnoha lidí je velice špatná. „Právě proto jsme se rozhodli jim vyjít vstříc a dát jim šanci, jak se zbavit dluhů. A protože se chystáme k nepopulárnímu kroku, a to k prodeji pohledávek, chceme dlužníkům takto pomoci," doplnil starosta Jiří Havlíček.

Nabídka na odpuštění penále platí do 21. prosince letošního roku. Penále však dlužníkům nebude odpuštěno automaticky, musí o to požádat a zaplatit dluhy.

Zájemci o prominutí pohledávek najdou příslušné formuláře na webových stránkách www.moap.cz, případně mohou kontaktovat odbor financí a rozpočtu, oddělení místních poplatků a pohledávek, telefon 599 442 416 .