Všechno vymysleli nadšenci okolo podniků Dock (kde poskytli pro veřejnost i své záchodky) a Provoz a iniciativy Trhy, co se hledají.

Vyprofilovali se jako „Ostravský spolek náplavkářů“. „Je to pokus o zviditelnění části této části Ostravy,“ vysvětlovali s tím, že místa u „Sýkoráku“ a radnice „Slezské“ si veřejnost oblíbila.

V sobotu nábřeží patřilo farmářům

„Když to zprůměrujeme, každý návštěvník u nás koupil jedno vajíčko…“ odhadovala Alexandra Slívová Bátrů z Farmy pod kaštany ve Václavovicích. Produktů z jejich „domácí slepičárny“ se prodalo v průběhu sobotních trhů regionálních chovatelů, pěstitelů a výrobců na šest stovek. Plus nějaké marmelády.

Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku, srpen 2020.
Podívejte: Takto dnes vypadá krypta pod vyhledávanou bazilikou ve Frýdku-Místku

„Udržujeme pořádek v zóně i okolí, odpadky do košů. Nedopalky do popelníků. Nevynášíme mimo ni obaly ani žádný odpad, sklo i nádobí patří pouze na zahrádky přilehlých podniků,“ vyzvali tvůrci víkendové pěší zóny. Upozornili na respekt k cyklistům i „důstojné a ne zbytečně hlučné“ chování v obydlené oblasti.

Motoristé se tak vrátili na dlažební kostky ulice 28. října vedoucí k Sýkorovu mostu (kde po rekonstrukci směly jen trolejbusy).

Jen pro pěší další čtyři víkendy

Martin, Marek a Daniel se k tomu na sociální síti vyjádřili spíše negativně – vadila uzávěra Havlíčkova nábřeží pro silniční provoz – ale jejich názory byly ojedinělé. Klid v Malé Kodani lidé vítali.

Barvy Bedřišky 2020, 14. srpna 2020 v Ostravě.
VIDEO: Vyloučená lokalita v Ostravě znovu ožila festivalem Barvy Bedřišky

Malá Kodaň – jak se tato lokalita začala nazývat – bude kvůli pěší zóně neprůjezdná další čtyři víkendy. Ostravský spolek náplavkářů tu slíbil i program: Koncerty i promítání. Jen určití skeptici vyslovili obavy, aby to tu časem nedopadlo jako v okolí Stodolní ulice, která před drogami a kriminalitou žila osobitým životem…