Za kolik se jablka prodávají v současnosti, Deník zjišťoval včera v několika ostravských prodejnách. Nejlacinější jablka se prodávala od 16,90 koruny za kilogram, nejčastěji se ceny pohybovaly v závislosti podle odrůd od 18 do 32 korun za kilogram. Nejdražší odrůdy jablek nabízeli obchodníci za 49,90 koruny. V některých prodejnách bylo ale obtížné najít domácí jablka, mezi zeměmi původu převažovaly Itálie, Polsko, případně Rakousko.

„Letos jsou ceny určitě příznivější. Ta loňská situace vycházela z toho, že jablek bylo z předchozí úrody málo. Ceny šplhaly nahoru a to se projevilo i na cenách v obchodech. V současnosti se prodávají pořád ještě jablka z loňsklé sklizně," uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Podle něj už ale brzy začne sklizeň jablek v Itálii a letní jablka by se už zřejmě příští týden měla začít sklízet i u nás.

Jaká bude letošní úroda?

Podle Martina Ludvíka se dá letos předpokládat, že úroda jablek bude v porovnání posledních pěti let průměrná. „Ještě na jaře byla naše očekávání větší, pak se ale zhoršilo počasí, občas se objevily i jarní mrazíky," vysvětlil šéf ovocnářů.

Odrůdy jablek?

Změny a trendy v odrůdové skladbě jablek se podle Martina Ludvíka projevují velmi pomalu. V současnosti lze v obchodech nejčastěji narazit například na odrůdy Golden Delicious, Granny Smith, Jonagold, Braeburn, Gala, Gloster, Šampion či Idared. „Ty změny v nabídce dalších odrůd jdou velmi pomalu. Pokud obchodní řetězce zavádějí nějakou novou odrůdu, musejí mít zajištěn velký objem jablek této odrůdy a mít dostatek dodavatelů. I proto se zákazníci s některými novými odrůdami a také s odrůdami vymírajícími mohou častěji setkat například na farmářských trzích, kde je nabízejí menší pěstitelé," vysvětlil Martin Ludvík.

Mizející odrůdy?

Klasickou starou odrůdou jablka, kterou kdysi pěstovali i naši sadaři, je odrůda Matčino. „Profesionálně už ji velcí sadaři nepěstují, někteří zahrádkáři tyto jabloně mají a občas se tato odrůda objeví i na farmářských trzích. To samé platí i o zimní odrůdě jablka Zvonkovo. To už se u nás nepěstuje dlouhá léta. Dříve tato jablka vyhledávali hodně lidé trpící cukrovkou. Zvonkovo má totiž málo cukru, a tak je mohli jíst i oni," dodal Martin Ludvík.

Dovozová jablka

Proč se k nám dovážejí dražší jablka ze zemí Jižní Ameriky, Afriky či Nového Zélandu, když domácí sadaři mohou nabídnout svou produkci? „Odpověď je jednoduchá. Jablka se z osmdesáti procent prodávají v obchodních řetězcích. Ty vyžadují velké objemy dodávek po co nejdelší dobu. Těmto podmínkám malý farmář ani větší podnik, pokud hospodaří samostatně, vyhovět nemůže. Zákazníkům, kteří chtějí nakupovat jablka za nižší ceny, mohu doporučit, aby si našli svého farmáře či sadaře a nakupovali přímo u něj," dodal šéf Ovocnářské unie ČR.