Každý návštěvník vybraných restaurací, kde se toto oblíbené belgické pivo čepuje, může ohodnotit kvalitu nápoje a servírovacího rituálu a nominovat do finále svého barmana zasláním SMS. V polovině září proběhne české finále a o měsíc později v Belgii se pak utkají nejlepší číšníci a barmani o titul mistra světa.

V České republice proběhne letos již pátý ročník mistrovství, které má celosvětově jedenáctiletou tradici. Zatímco v předcházejících ročnících hodnotila umění barmanů především odborná porota, letos mohou vybírat a hodnotit i sami hosté a znalci belgického piva Stella Artois, kteří svým favoritům zašlou svůj hlas prostřednictvím SMS.

„Pilně trénuji,“ směje se Daniel Václavík, provozní oblíbené restaurace Potrefená husa na známé Stodolní ulici v centru Ostravy. „Konkurence bude určitě velká, jen v Ostravě bylo nominováno pět dalších restaurací,“ říká.

Zatímco u našich českých piv oceňují pivaři především správně načepovanou pěnovou čepičku, při servírování belgických piv se musí naopak pěna před podáváním správně seříznout nožem a nesmí být vyšší než dva prsty od horního okraje sklenice.

„Teprve správně seříznutá pěna zajistí pivu tu správnou chuť a říz,“ tvrdí Daniel Václavík. Cílem soutěže je zvýšit úroveň servírování prémiových značek, které provází unikátní rituál. Každé pivo má svou sklenici, pivní tácek i způsob točení a podávání, důležitá je také prezentace piva.

„Návštěvníci už to dnes umějí ocenit,“ dodává. Kromě Potrefené husy se budou o titul ucházet i barmani z ostravskéhoFinlandiabaru, známéCaffé 10, restaurace Slunečnice a dalších. Přestože se traduje, že pivo a vše kolem něj je především mužská záležitost, dámy to pánům v poslední době pěkně nandávají.

Předloni porazila v soutěži své mužské kolegy v regionálním kole Kateřina Kvapilová z restaurace Sherlocks Pub, loni Romana Gašová z Ristorante Alfredo z Orlové.