„V největších městech kraje Ostravě, Opavě, Karviné a Frýdku-Místku jsou bezplatně otevřené chrámy a kostely šest dní v týdnu od úterý do neděle až do konce roku,“ říká projektový manažer pro církevní turistiku Martin Hiltavský.

V kostelech přivítají návštěvníky průvodci. Další turisticky atraktivní církevní památky, které mají co nabídnout a dokáží návštěvníka obohatit, budou zpřístupněny o víkendech přes období turistické sezony do konce října.

Patří k nim i Evangelický Kristův kostel na Husově náměstí v Ostravě postavený v letech 1905 až 1907 ve stylu holandské renesance. Stavba, které se říká také Červený kostel, byla v roce 1958 zařazena na ústřední seznam kulturních památek České republiky.

Dominantou interiéru je mramorový oltář se šesti svícny a dubovým křížem, návštěvníky zaujmou malovaná okna, dubová kazatelna a strop z dřevěných kazet, díky kterému má chrám výtečnou akustiku.

Ve věži se ukrývají kromě funkčních hodin s porcelánovým ciferníkem tři ocelové zvony, ten největší váží 1580 kg a jmenuje se Spasitel.

O víkendech je kostel přístupný od 14 do 18 hodin. Více informací získáte na www.doo.cz/otevrenechramy