Tento týden se po několikaměsíční rekonstrukci otevře pro městskou hromadnou dopravu Českobratrská ulice v centru Ostravy, která patří k nejvytíženějším ve městě. Zítra začne zkušební provoz, od neděle budou jezdit spoje podle harmonogramu.

Až dosud musely autobusy využívat objízdnou trasu po souběžné ulici 30. dubna, kam najížděly po kruhovém objezdu před ostravskou radnicí. A zde často docházelo k „zašpuntování“.

Billboard s českou vlajkou poblíž Ostravy, snímek z 29. srpna 2017.
Národní cítění jako vzdor. Dálnice jsou posety vlajkami

Nervózní řidiči vjížděli na objezd i ve chvíli, kdy jim bylo jasné, že nemají šanci vyjet. Tím vědomě či nevědomě porušovali předpisy. Situaci zklidnila přítomnost strážníků a také speciální dopravní značky, které se na kruhových objezdech běžně nevyskytují.

Trojice obrazců v podobě žlutých zkřížených čar, které jsou například k vidění v okolí zastávek, řidičům jasně oznamovala, že na objezdu není radno zastavit. V opačném případě jim hrozila pokuta.

„Určitě to pomohlo,“ uvedl strážník, který zde prováděl dohled. Motoristé podle něj na kruhovém objezdu stávali i během normálního provozu. Nyní ale mohli způsobit kolaps. Autobusy by totiž nemohly vjet na kruhový objezd, případně z něj vyjet.

Pracovní pohovor nanečisto si přišel vyzkoušet i třiatřicetiletý Michal z Ostravy.
S cejchem kriminálníka se práce shání velmi obtížně

Přítomnost strážníků přiměla řidiče k rozumu. Hlídky navíc dohlížely i na to, aby vozidla neodbočovala do ulice 30. dubna, která byla v další fázi rekonstrukce pro osobní dopravu uzavřena.

Žluté značky na kruhovém objezdu zmizí do 2. září. „Vodorovná dopravní značka byla stanovena jako přechodná v rámci dočasných opatření při úplné uzavírce ulice Českobratrské,“ potvrdila mluvčí ostravské radnice Andrea Vojkovská s tím, že smyslem této dopravní značky bylo přimět řidiče, aby nezastavovali vozidla uvnitř křižovatky a pokud možno neblokovali průjezd okružní křižovatkou.

Od zítřka zkušební provozRekonstrukce Českobratrské ulice finišuje. Již brzy zde bude obnovena městská hromadná doprava, pro běžná auta však zůstane uzavřena až do konce října. „V pátek 1. září začne zkušební provoz městské hromadné dopravy (MHD) bez užívání zastávek. Od neděle 3. září začne jezdit MHD podle harmonogramu po ulici Českobratrské, ale stále nebudou využívány zastávky MHD. Zprovozněna také bude od 3. září ulice 30. dubna v obou směrech. Pro individuální dopravu zůstane Českobratrská ulice i nadále uzavřena, a to do 31. října,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská s tím, že práce v Českobratrské ulici budou dále pokračovat. „Budou pokračovat na chodnících a dalších zpevněných plochách. Podél vozovky se nově objeví záhony se zelení. Ozeleněny budou také dělicí ostrůvky u přechodů pro chodce,“ uzavřela Vojkovská.

Speciální kolejový absorbent, který by měl pohlcovat prach a zároveň tlumit hluk a vibrace z tramvají, 27. srpna 2017 v Ostravě.
Kolejové absorbéry v Ostravě: Zdá se, jako by tramvaje jely po trávě