„Oblékli jsme při té příležitosti samozřejmě parádní mundůry!“ popsal ředitel Nadace LANDEK Ostrava přijetí v Bratislavě. Z tuzemska se jí kromě Gavlase zúčastnili i zástupci hornických kroužků ze Stříbra, Chodova, Mostu či Prahy a dorazil také místopředseda Sdružení hornických a hutnických spolků ČR.

Horníci slovenského prezidenta nenavštívili poprvé; to platilo i pro ty české. „Byli jsme dvakrát u Kiska a dvakrát u jeho předchůdce Gašparoviče,“ uvedl Gavlas, jenž začínal v roce 1963 na Zárubku jako řadový horník a končil v roce 1993 na generálním ředitelství coby báňský inspektor výroby pro celý Ostravsko-karvinský revír.

Původní chata Libušín na Pustevnách před požárem, snímek z 14. ledna 2006.
První hosty uvítá obnovený Libušín letos na Vánoce

„Předali jsme prezidentovi memorandum sepsané v Pezinoku při loňském výročí 100 let od založení společné republiky, ve kterém čeští a slovenští horníci stvrdili nerozlučné přátelství,“ řekl Gavlas s tím, že přítomni byli i představitelé technických univerzit, báňské správy, odborů. A členové šestatřiceti hornických klubů ze Slovenska.

„Je potěšující, že hlava státu dokáže ocenit tento stav a také naši činnost vykonávanou pro záchranu a udržování památek a tradic,“ prohlásil účastník z Ostravy. Na setkání se podle něj vzpomínalo i na oběti této těžké profese… včetně prosincového důlního neštěstí ve Stonavě, kde zahynulo dvanáct polských a jeden český horník.

Utkání 36. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Kometa Brno, 18. ledna 2019 v Ostravě. Na snímku (střed) brankář Brna Karel Vejmelka a Jan Schleiss.
Osm zápasů stačilo! Vítkovice doma zlomily Kometu

V tuzemsku se chlapi ze šachet dostali zatím „nejvýše“ do senátu, zato opakovaně. V horní komoře českého parlamentu svého času rovněž proběhla výstava o dobývání uhlí na Ostravsku.

„Vloni nás pozvali do senátu v prosinci, kdy se v Praze konala velká hornická sláva ke svátku naší patronky svaté Barbory,“ poznamenal Gavlas.

Řidič v Radvanicích nezvládl řízení a sestřelil sloup.
Řidič sestřelil v Radvanicích sloup, vyprošťovali ho hasiči

Podpora projektů spojených s havířinou

Josef Gavlas je sice v hornickém důchodu, nicméně s havířinou zdaleka nekončí – působí jako ředitel Nadace LANDEK Ostrava, jež už pětadvacátým rokem podporuje projekty spojené zejména s báňskou historií v našem regionu.

„Právě vyhlašujeme druhé kolo výběrového řízení na zařazení projektů do financování v našem programu,“ upozorňuje s tím, že hlavním kritériem pro uchazeče je právě zaměření hornictví a region.

Termín podávání přihlášek je do 31. března. Nadace LANDEK dosud podpořila 566 projektů a rozdělila mezi jejich realizátory 36,7 milionů korun.

Zámecký park v Ostravě-Porubě.
Zámecký park v Porubě: Schovají horkovod a časem zmizí i autoservis a sběrna
Čechomor
Čechomor slaví 30 let. Fanoušci dostali dárek v podobě nového dokumentu