Nejdůležitější pro lidi žijící na ulici je možnost pobytu v teplém zázemí pro přečkání mrazivých nocí a možnost zůstat v teple i v průběhu dne. „Pokud teploty klesají trvaleji pod bod mrazu, otvírá Charitní dům sv. Benedikta Labre tzv. nízkoprahové noční zimní centrum, krizovou noclehárnu, která poskytuje bezplatný nocleh a základní nasycení pro pětatřicet mužů a patnáct žen, kteří jinak nocují přímo na ulici a nízké teploty mohou ohrožovat jejich život," přibližuje Dalibor Kraut, vedoucí útvaru pro vztahy s veřejností Charity Ostrava.

Osvědčenou službu při nepřízni počasí nabízí také Armáda spásy. „Kromě noclehárny v azylových domech zavádíme institut takzvané volné židle. Lidé bez střechy nad hlavou se k nám mohou přijít na noc prostě posadit. Volná židle, kterých máme v domově pro ženy a matky s dětmi dvacet, je zadarmo. Pokud by se počasí ještě zhoršilo, máme možnost kapacitu volných židlí ještě navýšit," říká Jiří Vonšík, ředitel azylového domu pro ženy a matky s dětmi v Ostravě-Fifejdách. Volnou židli nabízí také azylový dům pro muže v Ostravě-Mariánských Horách. Tam jich mají k dispozici čtyřicet.

Důležité je teplé oblečeníNezbytnými potřebami jsou také dobré oblečení a boty, jídlo a nápoje. „Lidem bez střechy nad hlavou rozvážíme každý čtvrtek do míst, kde se slučují, polévku," říká Jiří Vonšík. Co se týká oblečení, doplňkovou službou je Šatník Charity Ostrava, kde mohou lidé v nouzi na základě potvrzení sociálního pracovníka získat bezplatně nejnutnější ošacení a obuv. Zároveň zde mohou nepotřebné šatstvo a boty předat dárci. Ošacení nabízí také Armáda spásy. V současné době jsou nedostatkové především ponožky, spodní prádlo a pánské bundy, rifle, mikiny a trička.