Místo toho se ocitl v roli obžalovaného s cejchem násilníka, který si vyšlápl na bezbrannou studentku. Souzen byl za vydírání. Státní zástupce tvrdí, že dívku výhrůžkami a násilím přiměl k sesbírání papírků pod sedadly. V těchto dnech padl pravomocný verdikt.

Nepořádek

Dosud netrestaný šedesátiletý řidič je mezi svými kolegy i cestujícími znám jako pedant na pořádek. Proto mu drásalo nervy, když po dojetí na konečnou zastávku v Ostravě nacházel na zemi rozházené jízdenky a papírové kapesníky. Měl podezření na studentku, která s ním ráno jezdila z Opavska do střední školy v moravskoslezské metropoli.

Radek Kašpárek na snímku z Garden Food Festivalu v Ostravě.
Ostravský šéfkuchař Radek Kašpárek má pátou Michelinskou hvězdu

Nakonec dospěl k závěru, že nepořádkovým fantomem je právě ona. S dívkou si chtěl promluvit osobně. „Nechtěl jsem dělat zlo a řešit to například přes školu. Chtěl jsem to vyřešit přímo s ní,“ uvedl řidič.

Domluva

Při nastupování do autobusu si od ní vyžádal předplacenou kartu s dotazem, zda si ji může nechat až na konečnou zastávku. Po dojezdu do Ostravy se jí snažil domluvit.

Do projektu se zapojilo hned několik základních a mateřských škol z Ostravska a Opavska. Stále se mohou přihlásit další.
Dojemné vzkazy a radost. Balíčky od dětí potěší seniory v Ostravě a na Opavsku

„Zeptal jsem se, co jí k vede k tomu, dělat v autobuse takový nepořádek. Chytil jsem ji dvěma prsty za bundu, ať se jde podívat na moje místo řidiče, abych jí ukázal, že tam mám pořádek. Řekl jsem jí také, ať se projde po autobuse, zda jsou i ostatní prostory tak znečištěné jako pod jejím sedadlem. Pak sama od sebe zvedla ze země lístky, které našla,“ líčil průběh setkání řidič s tím, že studentka se mu na závěr omluvila.

Chceš baňu?

Verze dívky však byla jiná. Po příjezdu do Ostravy, kdy v autobuse zůstali sami, jí měl řidič nadávat a vyhrožovat. Údajně ji chytil za šálu a odhodil na sedadlo. Navíc ji podle státního zástupce přiměl k uklizení autobusu.

Společnost Mountfield začala prodávat vánoční stromečky, 20. listopadu 2021 v Ostravě.
Vánoce se opravdu blíží, v Ostravě už začal prodej stromků

„Zvedl mě a táhl dozadu ke středním dveřím. Říkal, jestli chci baňu nebo vpysk. Řekla jsem, že nechci,“ líčila studentka, která podle svých slov měla z řidiče strach a bála se, že ji uhodí. „Musela jsem projít celý autobus a posbírat papírky,“ dodala. Současně odmítla, že by znečišťovala autobus.

Soud

Případem z ledna 2019 se nejprve zabýval Okresní soud v Ostravě. Letos na jaře uznal řidiče vinným z vydírání a vyměřil mu trest ve výši dvacet tisíc korun. Významnou roli sehrál znalecký posudek, jehož cílem bylo zjistit pravdomluvnost a věrohodnost studentky. Z jeho závěrů vyplynulo, že nelhala. „Nebyly zjištěny tendence obžalovanému škodit, intrikovat, uvádět nepravdu v jeho neprospěch,“ uvedla znalkyně.

Odvolání

Řidič se proti verdiktu odvolal ke Krajskému soudu v Ostravě. Jednání proběhlo v těchto dnech. Muž mimo jiné poukázal na to, že dívčiny výpovědi se v některých detailech lišily. Se svými argumenty ale neuspěl. Podle senátu jsou drobné odlišnosti ve výpovědích vysvětlitelné.

Muž pracoval na zahradě a záhy si vedle kolečka mohl položit i nevybuchlou pumu.
Další nevybuchlá puma v Ostravě, tentokrát v Plesné. Znovu byla nutná evakuace

„Prožívala vysoce stresovou událost. Jako dítě byla napadena dospělým člověkem,“ konstatoval soudce. Řidičovo odvolání bylo nakonec zamítnuto, dvacetitisícový trest tak na místě nabyl právní moci.

V úvahu nyní přichází pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, což by ale znamenalo další nemalé náklady. „Nemám už sílu ani peníze, abych bojoval za spravedlnost. Už to nechám tak,“ řekl Deníku po opuštění soudní síně rezignovaný řidič.