Ti se k nám dostali zhruba před čtyřiceti lety až z Asie. „Nejprve se nákaza dostala z východu na Slovensko a do Čech ji ,přivezl’ včelař, který byl železničář. Ten si koupil včelstvo od chovatele z východního Slovenska a od té doby je varroáza i postrachem našich včelařů,“ říká Jan Rajsigl, včelař ze Slezské Ostravy, který se v oboru pohybuje už několik desetiletí. Jak dále vysvětluje, roztoči varroa se množí geometrickou řadou a jsou schopni včelstva vyhubit v průběhu dvou sezon.

Proto se včelaři proti varroáze brání už v období takzvaného podletí po skončení snůšky a na podzim, kdy jsou včelstva i úly v případě napadení ošetřeny fumigací (pozn. red.: léčebná metoda, která spočívá v nakapání účinné látky na doutnající knot, ze kterého se tato látka odpařuje). Včelstvu fumigace neublíží, ale roztoče spolehlivě zničí.

Včelaři - Ilustrační foto.Zdroj: Deník / Šárka Spáčilová

Ilustrační foto
Požár na Frýdecko-Místecku si vyžádal jednu oběť

PRAVIDELNÉ KONTROLY

„Dvakrát do roka se stav včelstev kontroluje proto, že na podzim dochází k tomu, že silnější včelstva, která mají péči chovatelů, vylupují ve snaze zajistit si dostatečné zásoby na zimu slabší a divoce žijící včely. Právě při tom může dojít k tomu, že spolu s nimi přiletí do úlu i část divoce žijících včel či se tam nákaza dostane jinak. Proto se napadení roztoči zjišťuje i počátkem roku,“ vysvětluje dále včelař.

Pokud jsou ve spadu z úlu v průměru na včelstvo tři roztoči a více, musejí chovatelé zhruba koncem února včelstva ošetřit fumigací a nátěrem zavíčkovaného plodu. Přeléčené včelstvo pak přežije napadení roztočem spolehlivě. Roztoč, který varroázu způsobuje, je zhruba velikosti špendlíkové hlavičky, to znamená zhruba 1,5 milimetru.

Čechomor
Čechomor slaví 30 let. Fanoušci dostali dárek v podobě nového dokumentu

„Představit si jej můžeme jako malé klíště. Obdobně jako se klíště přisaje na kůži člověka a saje krev, roztoč zaútočí na včelu. Napadeným místem se pak dostávají do organismu včely různé viry. Ty mohou být smrtící. Takže takové doprovodné virové napadení může rychle zdecimovat i včelstvo, kterému chovatel věnuje dostatečnou péči,“ říká včelař Jan Rajsigl.

Ten bude jako každým rokem hromadně odnášet do laboratoře spad měli nejen ze svých úlů, ale i spad od dalších včelařů ze základní organizace Slezská Ostrava do konce letošního ledna.

Cena benzínu a nafty v Ostravě - 18. ledna 2019.
Nafta i natural pod magickou hranicí
Horníci u slovenského prezidenta, Josef Gavlas zcela vpravo.
Čeští horníci se dočkali přijetí na nejvyšší úrovni