„Bylo to nádherné. Nečekala jsem na tomhle místě kytku, udělalo mi to radost. Řekla jsem si, že si ji vyfotím. Byla jsem strašně zklamaná, když jsem ji tam druhý den nenašla," popisuje žena svůj zážitek, který ji inspiroval k tomu, aby se svým manželem přišli na happening.

Pořádala ho iniciativa Chceme mít barevnou Porubu, jejíž členové a příznivci chtějí rozzářit ulice obvodu a zpříjemnit zákoutí barvami květin na netradičních místech. Proto se rozhodli, že v úterý vpodvečer půjdou sázet kytky do míst, kde ještě nikdy předtím nic nerostlo, a pozvali na akci i další zájemce. Přišlo asi dvacet lidí.

Sadily se chryzantémy, macešky a také cibuloviny tulipány, narcisy a také šafrán , které pokvetou brzy zjara dříve než tráva, a nebudou tak vadit sekání a úklidu.

Účastníci happeningu si vybrali okolí Porubské ulice, místa před hlavní poštou, u autobusové zastávky, květinami ozdobili i ostrůvky uprostřed silnice u přechodu pro chodce.

Chryzantémy, macešky a další květiny zdobí okolí Porubské ulice v Porubě.

„Snad to nikdo neukrade nebo nezničí," doufají manželé Bělovi. „Líbí se mi ta krásná lopatka," pochvaluje si pětiletá Zojka Topiarzová, která se svou maminkou Máriou zasadila několik macešek. „Budeme se chodit dívat, jak ty naše sněženky a macešky rostou," slibuje tříletá Linda Kotyzová se svou maminkou. „Na ostrůvek si oblečte reflexní vesty, dávejte pozor, ať vás něco nepřejede. Uprostřed šedivé cesty budou kytky vypadat dobře. Určitě se chytí i v tom štěrku, nebojte," radí organizátorka happeningu, zahradní architektka Ilona Vybíralová.

„Líbí se mi aktivity guerilla gardening tedy partyzánských zahradníků , kteří chtějí zušlechtit veřejný prostor. Zeleně je v ulicích málo, jsou šedé a kytky mohou tu šeď rozbít. Měly by upoutat pozornost kolemjdoucích, pobavit je, rozveselit," míní Vybíralová.

Dvacetičlenná skupina ale květiny v Porubě nesadila pirátsky, za sebou má podporu porubské radnice, nevládní ekologickou organizaci Český svaz ochránců přírody Onyx a dotaci z programu švýcarsko-české spolupráce, z níž získala peníze na nákup sazenic, výsadbový substrát, dekorační materiál a také na přípravu záhonů, dopravu a zajištění údržby.

Chryzantémy, macešky a další květiny zdobí okolí Porubské ulice v Porubě.