„Známí, kteří mne déle neviděli, mě nepoznávali," dodává a na důkaz sundá brýle. Kdo o jeho handicapu neví, stěží pozná, že levou horní čtvrtinu obličeje pokrývá silikonová náhrada. Včetně nového keramického oka. „Dokonce se mě někteří ptají, jestli na to oko vidím," říká s humorem sobě vlastním.

O oko a levou očnici přišel osmapadesátiletý právník z Háje ve Slezsku kvůli nemoci. Už od dětství trpěl neurofibromatózou, nádorem, sice nezhoubným, ale o to aktivnějším. Čím dál více prorůstal okolím levého oka, i když pan Zdeněk prodělal v průběhu mládí několik operací. Před třemi roky museli lékaři přistoupit k definitivnímu řešení. Oko, v té době už nefunkční, a okolní tkáň i s nádorem odstranit.

Na snímku Zdeněk Hájek před (vlevo) a po zákroku.
*ZDENĚK HÁJEK před (vlevo) a po zákroku. Snímky: FNO a Deník/Pavel Sonnek

„Probírali jsme to tenkrát v nemocniční kavárně s kamarádem, kdo je na tom hůř. Jemu musela být amputována noha pod kolenem. Dělali jsme si z toho legraci. Dívky, které seděly vedle, to braly smrtelně vážně a náš dialog nezvládly. Nechaly na stolku rozpitou kávu a utekly. A my se tím skvěle bavili," říká. Ostatně nadhled stejně jako černý humor mu podle jeho slov pomáhaly překonávat jeho zdravotní handicap už od dětství. Problémy proto neměl ani ve škole. „Nakonec i spolužáci mě brali takového, jaký jsem," vzpomíná.

Zdeněk Hájek se stal jedním z prvních pacientů Centra plastické chirurgie a chirurgie ruky Fakultní nemocnice v Ostravě, kterému byla chybějící část obličeje dotvořena speciálně „na míru" vyrobenou a zejména v Česku ojedinělým způsobem upevněnou epitézou. Náhrada z medicínského silikonu se s pomocí 3D počítačových modelů vytváří individuálně pro každého pacienta. Na případu „pracuje" tým složený z lékařů, IT specialistů, protetiků. Celý proces od posouzení stavu pacienta až do dodání funkční náhrady trvá zhruba dva měsíce.

Díky upevnění pomocí titanových čepů, které se zavrtají do kosti hlavy a náhrada se na ně připne pomocí magnetů, je manipulace mnohem jednodušší. Dříve se k obličeji lepila. „Drží velmi dobře a pacienta nijak neomezuje," říká lékař Martin Paciorek. Právě způsob upevnění epitézy je podle něj v naší republice ojedinělý, přestože v západní Evropě již zcela běžný. Pacientovi výrazně usnadní každodenní péči o náhradu, kterou je třeba sundat a vyčistit.

„Lidé, kteří z jakéhokoli důvodu přišli o orbitu (očnici), horní čelist, ucho nebo nos, mohou být jinak zdrávi, ale kvůli svému handicapu se straní společnosti. My jsme schopni podstatně zvýšit kvalitu jejich života," vysvětluje Paciorek.

S protetiky spolupracuje na tomto problému již od roku 2009. Jak vysvětlil, epitéza tvarem i barvou zapadne do celkové struktury obličeje tak dokonale, že ji na první pohled člověk neznalý problému nezaregistruje. Tato metoda má, ve srovnání s klasickou chirurgickou rekonstrukcí obličeje, také mnohem lepší estetické výsledky. V současné době na klinice plastické chirurgie při Fakultní nemocnici v Ostravě pomohli již šesti pacientům a další čtyři na operaci čekají. Celá operace i epitéza jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění, upevnění titanovými šrouby zatím z grantu.