Jak Deníku sdělil organizátor akce Herbert Schenker, oficiální start výstupu byl stanoven na 9. hodinu. „Už ze zkušeností předchozích let ale dobře víme, že lidé bývají nedočkaví, proto budeme na místě už zhruba od 8. hodiny. Ti, kdo na haldu vystoupí, dostanou účastnický list a zakoupit si mohou i odznak, na kterém bude poprvé také uveden letopočet. Tedy už rok 2016, odznaky budou hnědošedé barvy. K dispozici budeme mít i zhruba 30 odznaků černé barvy s nápisem Halda Ema nepřístupná. Ty jsme nechali vyrobit v roce 2012, kdy platil zákaz vstupu na haldu. Protože byl o ně velký zájem, chtěli jsme dát šanci sběratelům, aby si je mohli dokoupit," dodal organizátor výstupu na ostravský „Mount Everest", jak někteří z turistů haldě Ema přezdívají.

Kolik turistů první den roku 2016 na haldu vystoupí? Organizátor akce Herbert Schenker, kterému se přezdívá ředitel haldy Ema, odhaduje, že dorazí mezi 500 až 600 lidí. „Největší zájem byl v roce 2013. To přišlo 1065 lidí. Bylo tehdy jednak krásné počasí a navíc to byl první výstup po už zmíněném zákazu v roce 2012. Počasí se ale ovlivnit nedá, tak se necháme překvapit, kolik lidí v pátek 1. ledna dorazí," doplnil Herbert Schenker z Klubu Českých turistů s tím, že stejně jako v předchozích letech bude i tentokrát vyhodnocen a dárkem odměněn každý 100., 200., 300., 400. i další stý… účastník.

Ohňostroje i turistika

Oslavy příchodu nového roku budou tradičně ve znamení ohňostrojů. Tentokrát jich však bude o něco méně. V obvodu Slezská Ostrava se totiž na letošního silvestra neuskuteční doposud tradiční ohňostroj. Svou nebeskou podívanou však nabídnou například od 16.30 hodin Krásné Pole a od 21 hodin Radvanice a Bartovice. Největšího zážitku se ale můžete dočkat u Sanatoria Klimkovice, jehož poloha nabízí rozhled od Ostravy až k Novému Jičínu. Z tohoto místa tedy budete moci sledovat exploze spousty rachejtlí v kraji.

Příležitost k aktivnímu započetí roku 2016 nabídne Ostrava- Poruba. Zde se od 8.30 hodin bude konat tradiční Pochod pro zdraví, který vás od tramvajové smyčky zavede až do Zátiší. Pokud se vám chodit nechce, budete moci vystoupit alespoň na věž Nové radnice, kde bude připraven speciální program, týkající se novoročních obyčejů. A jestli vám ohňostroje na silvestra nestačily, můžete se vydat do Hrabůvky ke kruhovému objezdu v ulici Horní. Tam se totiž 1. ledna od 18 hodin bude konat patnáctiminutový ohňostroj, který navíc doplní i stánky s občerstvením.

RADEK NÁVRAT