Stávku organizuje Sdružení praktický lékařů ČR. Předsedkyně ostravské organizace Marie Manoušková Deníku sdělila, že má informaci o tom, že stávku podpoří všech 160 praktických lékařů působících v okrese Ostrava.

Protest svých kolegů podporuje i lékař Tomáš Rajmon. Ten se ale rozhodl vyhovět prosbě svých kolegů a ordinovat bude, aby alespoň částečně nahradil i některé stávkující kolegy.

Aleš Juchelka dnes.
Aleš Juchelka o Kalouskovi a Babišovi: Jsou si dost podobní, mají buldočí povahy

„Další ordinace zůstanou ve středu uzavřené. Důvodů, proč jsme se odhodlali k tomuto protestu, je více. Obecně se dá říci, že mezi ně patří hlavně rostoucí byrokracie a stagnující příjmy ambulancí,“ vysvětlila předsedkyně Sdružení praktických lékařů v Ostravě.

Souhlasíte
s avizovanou středeční stávkou lékařů?
Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

 Podle ní například předchozí ministr zdravotnictví přislíbil zvýšení kapitací (poplatek za pacienta).

„K tomu se ale současné vedení ministerstva už nemá. Nemůžeme tak ani zvýšit platy sestřičkám, ty pak často od nás odcházejí za lepšími platy do nemocnic. Stávkou chceme upozornit i na to, že státní správa na praktiky přenáší řadu dalších povinností. Nebráníme se sice elektronizaci ve zdravotnictví, ale například e-recepty jsou projekt, který není pořádně připraven. Určitě bychom přivítali, pokud by ministr zdravotnictví měl svého náměstka pro ambulantní péči. Ten by určitě dokázal ministrovi lépe vysvětlit problémy, které je třeba řešit. Takovým problémem je například stárnutí praktických lékařů,“ dodala Marie Manoušková.

Ilustrační foto.
Před ostravským soudem stojí další exekutor. Měl zpronevěřit 14 milionů

Někteří lékaři v době stávky budou mimo ordinace. Lékař Lumír Štaier na dotaz uvedl, že v případech, kdy půjde o neodkladnou a nezbytnou péči, pacienta ošetří. „Nerad bych přetěžoval záchranku. Pro běžné případy ale zůstane ordinace uzavřena. Budu si vyřizovat administrativu, kterou často dělávám i o víkendech,“ uvedl lékař Lumír Štaier.

k tématu: Předseda Sdružení praktických lékařů ČR v Moravskoslezském kraji Zdeněk Hromek uvedl, že například v Opavě se ke stávce připojí 55 až 60 lékařů, v Karviné 25, ve Frýdku-Místku 37, v Bruntále 28.

„Takže odhaduji, že zítra (ve středu 18. října) bude v kraji zavřeno 85 až 90 procent ordinací praktických lékařů pro dospělé,“ sdělil Zdeněk Hromek.

Beseda s Jiřím Kajínkem v Knihcentru 16. září 2017 v Ostravě.
Kajínek v Ostravě: 100% sympatií a extrémní zájem. Podívejte se



.