Takzvané inteligentní zastávky se staly příjemným pomocníkem většiny cestujících. Letmý pohled na tabuli a hned vědí, co kdy jede. Tento komfort je momentálně na 17 zastávkách ve městě, což stálo 14 milionů korun.

Do pohybu se teď dala druhá etapa, která zahrnuje dalších 91 zastávek a podle projekčních předpokladů by měla vyjít na 40 milionů korun. „Tím bychom chtěli mít osazeny všechny důležité zastávky ve městě. Připravují se teď projekty a elektrické napojení,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura s tím, že montovány budou panely až na přelomu let 2018 a 2019.

Páteční dopravní nehoda.
OBRAZEM: Srážka auta s tramvají omezila dopravu v Porubě

Ne zcela ojedinělým problémem těchto panelů je však občasná poruchovost. Stává se, že jednotlivé displeje nefungují, zamrzá na nich čas nebo odjezdy spojů. Samostatným případem jsou pak panely na svinovských mostech, které loni poškodil řidič polského kamionu a jejichž výměna se protáhla na více než půl roku.

Speciální kolejový absorbent, který by měl pohlcovat prach a zároveň tlumit hluk a vibrace z tramvají, 27. srpna 2017 v Ostravě.
Kolejové absorbéry v Ostravě: Zdá se, jako by tramvaje jely po trávě
Chrobákova, jedna z šesti nových zastávek na znamení ve Staré Bělé.
Zastávky na znamení? Obvod Stará Bělá je nechce
Ilustrační foto.
Do března 2018 bude WiFi i ve všech vozidlech MHD

I ty ale byly před několika týdny za více než 800 tisíc korun opraveny a už počátkem léta přibyly na horních zastávkách další čtyři panely za 430 tisíc korun, díky kterým mají cestující lepší přehled při přestupování.

„Při výstupu z tramvaje cestující neviděli odjezdy autobusů a naopak, lidé proto nastupovali zase zpátky do spoje, kterým přijeli, což přinášelo stresové situace,“ popsala mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská s tím, že magistrát právě na tyto podněty cestujících reagoval.

Inteligentní zastávky ve městě fungují už dva roky. Momentálně na 17 zastávkách, za rok a půl už celkově na 108 přestupních bodech. Zastávek v Ostravě je podle mluvčí DPO celkem 639, z toho 101 tramvajových, 64 trolejbusových a 474 autobusových.

Ilustrační foto.
Škola dnes a před 20 lety. Tabule, číslo hodiny, datum a…. okraje!