Od rána bylo venku zataženo a pršelo. Přicházím na Farmářské trhy k nákupnímu centru Futurum v Moravské Ostravě. Rozhlédnu se a vidím obchodníky se zeleninou, pečivem a uzeninami. Pravděpodobně to bude deštivým počasím, ale k mému překvapení jsem očekávala více stánků s nejrůznějšími zajímavými a netradičními produkty, které Farmářské trhy nabízí na internetových stránkách.
Brambory na placky? 25 Kč za kilo
Na konopné produkty, pštrosí vejce nebo sušený hmyz budu muset nejspíše počkat do dalšího termínu. Každopádně jsem zvědavá na stálou nabídku sýrů, masa, česneku nebo hotových teplých jídel. Nechyběla ani nabídka burčáku.

Procházím kolem skupiny tří žen, které stojí u stánku s bramborami. „Koupila jsem tři kila brambor. Dnes mi přijdou na oběd vnučky a poručily si bramborové placky,“ říká starší dáma oblečená ve světle růžovém kabátě. Podívám se na ceduli a na ní je napsáno dvacet pět korun za kilo.
V deset hodin dopoledne přestalo pršet a já jsem schovala deštník a vydala se ke zbývajícím prodejcům. Ucítila jsem vůni klobásy a přišla jsem k jednomu z mála stánku, ve kterém nabízeli teplé pokrmy. Stál před ním vysoký kluk v červené mikině a za jednu klobásu s krajícem chleba zaplatil sto korun. „Řekl bych, že cena je normální vzhledem k rostoucím cenám za potraviny v obchodech,“ kroutí hlavou jednadvacetiletý Ondra, který studuje na Slezské univerzitě.
Na návštěvnosti se podepsal déšť
Kvůli rannímu deštivému počasí je na trzích méně návštěvníků než obvykle. Potvrzují mi to sami prodejci. „Vzhledem k počasí tu dnes moc lidí není, ale občas přicházejí ve vlnách,“ konstatuje tmavovlasá Ingrid, která prodává červený a bílý burčák. Cena za litr a půl je sto dvacet čtyři korun.

„Co se týká počasí, tak když prší, návštěvnost je určitě nižší. Nicméně to vypadá, že se alespoň trochu vyčasilo,“ usmívá se Eva Hrušková, která prodává ve stánku se sójovými svíčkami. Dále mi světlovlasá slečna s brýlemi popisuje, jak vyrábějí domácí svíčky. „Knot je dřevěný, tím pádem simuluje zvuk praskání v krbu,“ říká a ukazuje na vrch svíčky. Cena za jednu je sto padesát devět korun.
Dvacet minut po dešti dorazilo na trhy více lidí a obchodníci se připravují na další vlnu zákazníků. „Máme domácí klobásy, šunku a škvarky,“ křičí mladá slečna z karavanu s uzeninami. Přicházím k ní a vidím, že za deset deka klobásy zákazníci zaplatí třicet dva korun.
Česnek, cibule a bylinky
Poté jsem šla ještě ke stánkům se zeleninou a ovocem, abych se podívala na ceny. Jedno kilo petržele stojí padesát pět korun. Za velký svazek česneků zákazníci zaplatí sto padesát korun. Dvě kila cibule vyjdou na osmdesát korun a farmářské bylinky stojí šedesát čtyři korun. „Jsme na Farmářských trzích. Jedná se o regionální domácí potraviny a ceny tomu odpovídají,“ vysvětluje Tomáš a v ruce nese plnou tašku nakoupených potravin a výrobků.

Před polednem začali někteří prodejci balit produkty z pultů a chystali se na konec trhů. Moc návštěvníků v areálu už nezbylo. Před odchodem jsem uviděla stánek s kávou. Za pistáciové cappucino jsem zaplatila osmdesát korun. Za kávovarem stál drobný pán se šedivými vlasy a uvařil mi vynikající kávu s obrázkem z mléka, který připomínal listy růží.
Do konce roku zbývají poslední čtyři termíny Farmářských trhů a další se konají následující sudou sobotu 7. října 2023.