Přednosta interní kliniky Arnošt Martínek, přednosta ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček a přednostka ústavu patologie Jana Dvořáčková tento důvod od začátku odmítají. Všichni odvolaní působí i na Lékařské fakultě Ostravské univerzity (LF OU).

Stále více hlasů ze zdravotnických kruhů hovoří o tom, že mezi oběma institucemi zuří otevřená válka.

„Zjistili jsme, že osm zaměstnanců fakultní nemocnice působí současně v soukromém subjektu, v laboratoři, která byla významně preferována při odesílání diagnostických vzorků. Tři z těchto zaměstnanců současně působí ve vedoucích funkcích a z tohoto důvodu jsem se na základě výsledků auditů a po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví rozhodl pro jejich odvolání,“ řekl Evžen Machytka. Podle něj do zmíněné firmy odcházela víc než půlka vzorků, jež z nemocnice směřovaly k externím subjektům. Celkem se údajně mělo jednat o objem vzorků za zhruba 40 milionů.

Jaká bude budoucnost ostravských jatek?
Jak budou vypadat nová jatka?

Podle informací, které má Deník k dispozici, se jedná o společnost CGB laboratoř, jejíž spolumajitelkou je Jana Dvořáčková, působil v ní i její manžel Igor Dvořáček a Arnošt Martínek jako místopředseda dozorčí rady.

Tisková mluvčí společnosti CGB laboratoř Hana Hanke označila informace Evžena Machytky přinejmenším za zavádějící. „FNO realizuje ročně víc než 200 tisíc vyšetření přes různé externí laboratoře. A zhruba jen tisícovku z nich prostřednictvím CGB laboratoře. Navíc v případě CGB laboratoře jde o vyšetření vysoce specializovaná, která dělá jen několik laboratoří v České republice. V Moravskoslezském kraji jsou jen dvě (CGB laboratoř a laboratoř společnosti AGEL pozn. red.),“ uvedla Hana Hanke s tím, že FNO si sama nedokáže vzorky takto specializovaných vyšetření ve svých laboratořích diagnostikovat.

Nová budova Ekonomické fakulty VŠB-TUO by měla vzniknout jako přístavba současné budovy H a pomoci při vzniku univerzitního náměstí v samotném srdci kampusu.
Univerzita zveřejnila podobu nové budovy „ekonomky“

Kategoricky odmítla, že by právě společnost CGB laboratoř byla na zakázkách z FNO existenčně závislá. „Ta interpretace, která zazněla z fakultní nemocnice, je opravdu nesmyslná a postrádá logiku. Jen loni provedla CGB laboratoř 141 884 specializovaných vyšetření pro fakultní, krajská i soukromá zdravotnická zařízení po celé České republice. Pro ostravskou fakultní nemocnici jsme jich realizovali 904, což je asi 0,64 procenta z celkového množství vyšetření, která jsme uskutečnili,“ vysvětluje Hana Hanke.

Připomněla i další důležitou skutečnost, která podle ní na tiskové konferenci nezazněla. „Spolupráce s CGB laboratoří trvá už mnoho let. V podstatě od začátku, kdy se tyto vysoce specializované výkony začaly v ČR i ve světě provádět. Navíc nerozumím tomu, v čem konkrétně měla nemocnici vzniknout újma, když tato vyšetření hradí zdravotní pojišťovny, nikoliv fakultní nemocnice,“ dodala Hana Hanke s tím, že i tato argumentace, na základě které se rozhodl ředitel Machytka odvolat všechny tři přednosty, postrádá jakoukoliv logiku.

Fakultní nemocnice v Ostravě.
Fakultní nemocnice Ostrava: chybí sestřičky i lůžka na plicním

Za rozhodnutím nového ředitele Evžena Machytky ale stojí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který označil výsledky auditu za zarážející.

„Není možné akceptovat, pokud stejné osoby působí jak v nemocnicích, tak v soukromé společnosti, soukromé laboratoři,“ řekl pro agenturu ČTK ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že se jedná o jednoznačný střetu zájmů. Ministerstvo zdravotnictví podle Adama Vojtěcha stojí o to, aby nemocnice využívaly externí služby v co nejmenší míře. Co nejvíce z nich by si měly zajišťovat samy. Zda to je možné i v tomto případě, už nezmínil.

Rok Celkový počet vyšetření v CGB Spec. vyšetření pro FNO

2014

119 980 1092 (0,9%)

2015

112 171 835 (0,74%)

2016

117 552 1171 (0,99%)
2017

141 884

904 (0,64%)