Coby jeden z deseti nejlepších festivalů v Evropě přitahují Colours of Ostrava každoročně řadu hvězd světové hudební scény. Kdo by ale čekal, že tito lidé budou mít zvláštní manýry a přehnané požadavky na jídlo či ubytování, ten je na omylu.
„Během festivalu využije služeb našeho hotelu každý den až 320 hostů. Jsme připraveni reagovat na jejich individuální přání, nicméně neevidujeme z jejich strany, co se jídla týká, v zásadě žádné speciální požadavky," uvedl pro Deník Petr Frýdl, ředitel hotelu Park Inn, jehož část je teď blokována pro účinkující, hosty či partnery a další potřeby organizátora festivalu.
DBAJÍ NA TO, CO JEDÍ
„Ze strany účinkujících neevidujeme vůbec žádné speciální požadavky, co se jídla týče, s výjimkou alergenů," potvrdil také ředitel Clarion Congress Hotelu Radim Beneš s tím, že někteří hosté dbají na to, aby jídlo bylo bez glutenu, nebo si třeba hlídají, jaké druhy mléka pijí.
„Obecně je trend posledních tří až pěti let, že si lidé hlídají, co jedí. Deset let zpátky podobné věci nikdo neřešil. Ale že by měl někdo z hostů, kteří na festivalu vystupují, nějaké speciální přání a požadavky, to ne. Jsou to obyčejní lidé, kteří si dají hovězí nebo vepřové, zkrátka co jim náš klasický jídelní lístek nabízí," doplnil ředitel hotelu Clarion, který má až do neděle v nabídce i takzvaný francouzský týden.
JÍDLO JAKO DOMA
„Máme ubytované nějaké francouzské hosty a novináře pro Davis Cup, francouzské účinkující na Colours a do toho jsou zde francouzští studenti, takže jsme jim chtěli nabídku takto zpříjemnit."
Byť hosté rádi zkoušejí všemožné gastronomické nabídky přímo v prostorách festivalu, zvýšený zájem evidují i hotelové restaurace.
„Mnohdy musíme přijímat i rezervace v restauraci či na přilehlé terase. Nejen hvězdám nabízíme širokou nabídku od lehkých salátů, polévek a sendvičů přes lokální speciality a gurmánské delikatesy až po kreativní a lahodné dezerty pod taktovkou šéfkuchaře hotelu Pavla Čadila," přiblížil nabídku Petr Frýdl z Park Innu, který se již několikátým rokem podílí na zajištění cateringových služeb pro jednoho z generálních partnerů festivalu přímo v Dolní oblasti.
„Během zítřka a soboty nabídneme po večerech kulinářský zážitek pro 450 osob. Hosté se mohou těšit na asijský koutek s indickou Tikka masala s jasmínovou rýží, koriandrem a limetkou, případně mohou zažít live cooking show a ochutnat domácí těstoviny s omáčkou z vyzrálého sýra Gran Moravia. Jako dezert si mohou dopřát borůvkový mouse nebo želé z bio bílého jogurtu a čerstvé vanilky," navnadil Petr Frýdl.
CATERING PRO FESTIVAL
Oficiální cateringovou službu pro festival zajišťuje společnost Catering Morava Radima Dvořáčka. Ani ta neeviduje žádné speciální požadavky vystupujících.
„Hvězdy festivalu jsou prakticky bez požadavků, nikdo z účinkujících neměl výhrady proti nabídce, kterou jsme poskytli. Pro festival dodáváme hrubým odhadem asi dva tisíce jídel, přičemž musíme být variabilní a pružně reagovat na aktuální potřeby. Jídlo nesmí dojít," přiblížil Radim Dvořáček, co zajištění jídla pro festival obnáší.
„Poskytujeme catering pro kapely, rauty, stravujeme personál, nezajišťujeme ale stánkový prodej. Zajištění cateringu pro Colours of Ostrava je jednou z našich největších akcí," podotkl Dvořáček.