Sokolská 1204/8 je sídlem Modrého domu, vlajka ODS venku, všude její loga, dveře pomalu dokořán, hned za nimi místo pro média. „Dnes nemáme důvod plakat!“ říká na úvod regionální předseda Pavel Drobil vycházející ze sálu, kde s více než dvaceti straníky a kandidáty sleduje na obrazovce volební infoblok. Zmíní, že patrně kvůli vytíženosti co chvilku „padá“ server www.volby.cz.

„Vše ale momentálně nasvědčuje tomu, že jsme si splnili cíl,“ tvrdí Drobil okolo tři čtvrtě na pět odpoledne, kdy ještě nejsou kompletní výsledky. Moravskoslezská ODS už nicméně ví, že do parlamentu za ni zasedne lídr Zbyněk Stajnura… a čtyřka Jakub Janda. Jeden mandát, jak v Modrém domě litují, ukořisťuje na úkor občanských demokratů v celorepublikovém měřítku dravá Okamurova SPD.

Volby 2017. Štáb Piráti, v modrém Lukáš Černohorský
OBRAZEM: Piráti překonali stanovený cíl, ale v Ostravě rum proudem netekl

Nějaké přípitky se ve volebním štábu ODS asi uskutečňují, avšak o nic bouřlivého nejde. „Opravdový důvod k oslavám bude, až se dostaneme stabilně nad dvouciferný výsledek začínající dvojkou,“ upozorňuje Drobil.

Ten si podle svých slov plní osobní předvolební cíl: Posílit o mandát. Na adresu největší letošní konkurence (SPD) uvádí, že jde o protestní hnutí zcela z reality.

„Migranty v Ostravě nepotkávám a už vůbec ne takové, jichž bych se měl bát,“ dodává.

Volby 2017. Štáb ANO v Ostravě
OBRAZEM: ANO v Ostravě "slavilo" bez svých lídrů

Sokolská 23, sídlo krajského sekretariátu ČSSD, je jen pár desítek metrů od Modrého domu, nicméně už ulice působí (až na indicko-nepálskou restauraci) tuze opuštěně. Krajská tajemnice této strany Petra Krejčířová též s přestihem upozornila, že „není vůbec jasno, zda v Ostravě někdo bude“. Štáb zde ale ČSSD mívala pravidelně.

Jakub Janda
Skokan Janda doskočil až do sněmovny, s Plocem se v lavici nepotká

Nyní je v čase sčítání volebních výsledků v oknech tma. Dvojice u zamčených dveří na otázku, jestli míří na volební štáb ČSSD, mizí ze scény… a záhy se zjevuje u zadního vchodu v doprovodu ženy, s níž jede výtahem do druhého patra, kde má strana kanceláře. A telefony nezvedají ani tajemnice Krejčířová, ani krajský předseda Miroslav Novák. Ten nereaguje ani na SMS se žádostí o vyjádření.

Šéf ANO Andrej Babiš a lídr SPD Tomio Okamura na tiskoých konferencích k volebním úspěchům
OHLÉDNUTÍ DENÍKU: Zajímavosti a čísla z voleb v kraji

K TÉMATU

Rykala: Rychle vyvodit odpovědnost! Za sociální demokraty se do sobotního večera daří získat názor jen končícího poslance Adama Rykaly. Servítky si dvakrát nebere! „Bohužel se potvrdilo to, po čem jsme poslední rok – od krajských voleb – volali. Že je nutné učinit velké změny v ČSSD na celostátní i krajské úrovni. Za své postoje jsme byli s ostravskou předsedkyní Janou Vajdíkovou vyškrtnuti z naší kandidátky a činnost ostravské ČSSD byla účelově pozastavena,“ vzkazuje Rykala. Budoucnost strany vidí v opozici, mimořádném sjezdu i převzetí odpovědnosti. „Doufám, že to přijde rychle!“ dodává.

Volby 2017 - štáb ČSSD v Lidovém domě - Lubomír Zaorálek.
Lídr krajské kandidátky ČSSD Lubomír Zaorálek: Voliče nám vzalo ANO i Piráti

Sčítání hlasů v kraji jsme sledovali zde:

Online reportáž
Online reportáž