„Díky stanovenému klíči podle poměru členů a delegátů, se dá říci, že se jednání zúčastnili všichni sociální demokraté z Ostravy, kteří mají zájem o dění. Při tomto klíči je nové vedení nezpochybnitelné a má silný mandát,“ líčil jeden z 297 účastníků okresní konference. Vajdíková od nich dostala 175 hlasů a protikandidát Václav Štolba 112 (devět hlasů bylo neplatných, jeden zůstal neodevzdán).

Zdroj z ostravské sociální demokracie hovořil o tom, že konference se zbytečně protahovala, protože byla ze strany krajského vedení „naprosto nepřipravená“. Spousta záležitostí včetně technických (počítače, tiskárny) se musely řešit operativně na místě.

Nehoda tramvají na snímku z facebooku od uživatele Alfons Pedro Hynek
Při srážce tramvají v Ostravě se zranilo minimálně 13 lidí

„Okolo půlnoci jsme toho měli všichni už dost. A proto taky nedošlo na usnesení vůči vedení strany a volebnímu debaklu,“ řekl účastník konference. Některé z místních organizací, jak poznamenal, se na dlouhé rokování připravily a pro své členy zajistily občerstvení, například v podobě řízků.

O volbách se samozřejmě hovořilo a další staronový člen vedení Adam Rykala, ale nejen on, vystupoval tvrdě vůči „příteli“ Lubomíru Zaorálkovi coby lídrovi regionální kandidátky. „Zbytečně na nás hází vinu, že za špatný výsledek může Ostrava. Miroslav Novák prohrál krajské volby, ČSSD přišla o šanci podílet se na vedení kraje, a další lídr z Poruby projel volby sněmovní. Ale zatím žádná sebereflexe,“ prohlásil Rykala.

Povolební vyjednávání klubu ČSSD v hotelu Clarion v Ostravě.
Konference ostravské ČSSD, volba vedení byla na dlouho

Nová předsedkyně Vajdíková uvedla, že se chce zaměřit na zklidnění situace uvnitř ostravské sociální demokracie a připravovat stranu na komunální volby.

„Ale první zasedání okresního výkonného výboru se bude ještě zabývat nedořešenou otázkou vyvození osobní odpovědnosti nejvyšších představitelů ČSSD v návaznosti na historicky nejhorší výsledek voleb,“ nechala se slyšet. Ostrava i nominovala nového kandidáta na krajského předsedu, jehož volba proběhne v neděli – stal se jím odborník na dopravu Radek Filipczyk.

Členové se přeregistrovali Ostravská sociální demokracie má za sebou i přeregistrace členů nařízené vedením strany kvůli údajným „černým duším“. „V řádném termínu tak učinilo 657 z původních 840 členů. V září v náhradním termínu pak dalších 19,“ informoval mluvčí ČSSD Mikuláš Klang s tím, že přeregistrací prošlo více než osmdesát procent ostravské okresní organizace.

V Potravinách-Večerce v Ostravě-Vítkovicích prodávají nonstop. A jak sdělila usměvavá prodavačka Petra, zákazníků bývá o státních svátcích, kdy velké markety prodávat nesmějí, skoro dvojnásobek než v běžných dnech.
Velké obchody v Ostravě musí v sobotu zavřít, malé se těší na větší tržby