V pátek v rámci mediálního dne předvedly aktivní zálohy praktické ukázky ve spolupráci s policií ČR, cizineckou policií a ostrahou letiště. Zúčastnili se ho Karla Šlechtová, ministryně obrany v demisi ČR, Josef Bečvář, náčelník generálního štábu armády ČR.

Armádní priorita

„Příprava aktivních záloh je jednou z priorit naší armády. V České republice se rozšiřují rychleji, než se předpokládalo. V současné době má armáda k dispozici 2444 členů aktivních záloh,“ uvedl v Mošnově mimo jiné Josef Bečvář. A pevně věří, že se podaří naplnit cíl 5000 členů aktivních záloh ještě dříve než v roce 2025, jak se původně předpokládalo. V Mošnově se cvičení účastní 79 „záložáků“.

Námět cvičení Hradba 2018, které probíhá také na řadě dalších míst v Čechách i na Moravě, je zaměřen nejen na současné hrozby terorismu, ale také na migrační krizi.

„Právě současná hrozba terorismu je jednou z motivací, proč jsem se do aktivních záloh přihlásil. A po útocích v Paříži, Bruselu i na dalších místech v Evropě si myslím, že má větší smysl to cvičení absolvovat a být připravený,“ svěřil se v Mošnově Deníku jeden ze „záložáků“, který se představil jako Petr.

Karla Šlechtová v pátek 13.4. v Mošnově ocenila nasazení aktivních záloh při cvičení. „Velmi si vážím těchto lidí, mezi nimiž jsou muži, ale i ženy různých profesí. Ale jedno mají společné. Chtějí za každou cenu bránit svoji vlast a za to jim patří můj velký dík,“ řekla Karla Šlechtová.

Archeopark Chotěbuz. Archivní snímek.
Stránky archeoparku napadli hackeři, zařízení ale jede dál