Nová grafická úprava, staré ceny. Takové jsou dálniční kupony pro rok 2018. Zakoupit se dají například na čerpacích stanicích nebo poštovních pobočkách. Nejrozšířenější dálniční známka roční pro vozidla do 3,5 tuny přijde stejně jako vloni na 1500 korun, měsíční kupón stojí 440 korun a desetidenní 310 korun.

Řidiči mající na předním skle vylepený loňský roční kupon, na něj mohou jezdit až do konce letošního ledna. Pořízení nové známky by ale neměli nechávat na poslední chvíli. Může se totiž stát, že v některých místech budou vykoupeny.

Vloni v tomto období moravskoslezští policisté řešili nezvyklou sérii krádeží dálničních známek.

Zásah hasičů u požáru v šestipatrové ubytovně v Ostravě-Zábřehu. Zachránili 56 osob.
Hasiči zachraňovali desítky obyvatel z ubytovny v Ostravě-Zábřehu

Jedenatřicetiletý muž v průběhu ledna ukradl v Ostravě dálniční známky z dvaadvaceti zaparkovaných vozidel. Činil se v městských částech Zábřeh, Výškovice a Poruba. Většinou rozbil boční okénko automobilu, vnikl do vozu a z předního skla vzal nalepenou známku. Poté auto prohledal. Když za stínítkem, v palubní desce nebo jinde našel i druhý díl kuponu, ukradl jej také. Zloděj známky prodával na různých místech. Za hlavní díl si účtoval 500 korun, za oba 1000 korun. Dopadnout se jej podařilo v březnu.

Okradení motoristé mohli po předložení druhého kuponu a zaplacení poplatku požádat o vydání nové dálniční známky. Kdo nechal ve voze druhý díl a přišel o něj, měl smůlu.

V letošním roce zatím k podobným krádežím nedošlo. „Žádné hlášení jsme dosud nepřijali,“ uvedl Richard Palát z moravskoslezské policie.

Pokud motorista vjede na zpoplatněný úsek bez dálniční známky, hrozí mu na místě pokuta do 5000 korun a ve správním řízení až do 100 000 korun.

Ostravské laguny. Ilustrační foto.
Za extrémní zápach v Ostravě prý mohou laguny. Těžaři nesouhlasí