„Aktuálně se provádějí výkopy, betonáže patek dopravního značení, sanace betonových svodidel, ohumusování polí za protihlukovými stěnami, doplnění protihluků i četné zemní práce, dláždění chodníků a pokládka kabely či další dokončovací činnosti podél trasy,“ sdělil Miroslav Mazal z ŘSD ČR.

Do stavební dokumentace byl dodán posudek o měření hlučnosti, kvůli kterému ekologové z hnutí Děti Země zablokovali dokončení této etapy obchvatu Frýdku-Místku (a ulehčení obyvatelům města od hustého provozu). „Můžeme dokončit zbylé zastavené práce a budeme se tomu věnovat i o víkendech,“ uvedl Mazal.

Uzavřená, byť, jak poznamenal, téměř dokončená, část délky cca 1300 metrů vede od Lysůvek ke spojení komunikací D48 (západní směr od Příbora) a D56 (severojižní směr Ostrava – Frýdlant nad Ostravicí zprovozněný koncem června). Celá první etapa obchvatu Frýdku-Místku mají dodělat nejpozději do pondělí 3. září.

Silničáři ani město sice ještě neuskutečnili vyhodnocení situace na hotové dálnici D56, ale z reakcí veřejnosti bylo patrné, že ulehčuje dopravě ve městě z Ostravy do Beskyd i zpět. „Zkuste to ve špičce a hlavně v pátek. Před otevřením obchvatu až půl hoďky od Tesca na Letnou. Teď tři a půl minuty,“ popisoval Michal Vařeka.

Lidé ve frýdecko-místecké Skalici mohou využívat nový most, na opravu čekali řadu let. Červenec 2022.
Konečně domů bez problémů, lidé ve Frýdku-Místku se po letech dočkali mostu

Druhá etapa D48, východně od Frýdku – Místku na Dobrou a dále na Český Těšín a Polsko, jak potvrdil ředitel ŘSD ČR Radek Mátl, se staví tak, aby do letošního prosince mohly auta vyrazit alespoň v polovičním profilu – tedy jednom jízdním pruhu – i tady. „Chceme tranzit z Frýdku-Místku vyvést pryč ještě letos,“ doplnil.

Vyjádřilo se i město Frýdek-Místek. „Každá část obchvatu, která se zprovozní, uleví městu. Jsme velmi rádi za spuštění první části I. etapy směrem od Ostravy, nicméně lidé si teprve na novou možnost zvykají. Je předčasné hodnotit vliv spuštění tohoto krátkého úseku na dopravu ve městě, ojediněle jsme zatím zaznamenali pozitivní ohlas např. na sociálních sítích, kde lidé zmiňovali zklidnění a menší hluk v oblasti Frýdlantské a Beskydské ulice, ale samozřejmě to zmírnění vnímáme i my sami. Konkrétní měření však plánujeme provést po kompletním dokončení obchvatu. Vítáme doplnění chybějících informací do stavební dokumentace a nyní čekáme na zprovoznění připojení ve směru od Příbora, ke kterému má dojít v září.“ Jakub Míček, náměstek primátora, který má v gesci obchvat