„Při montáži ochranných prvků je využívána i metoda práce pod napětím, při níž není omezena dodávka elektřiny zákazníkům. Každoročně Skupina ČEZ ve spolupráci s ornitology vytyčuje konkrétní oblasti, kde zabezpečí svá vedení. Cílem je zabránit zranění a úhynu ptáků, způsobeným jejich dosednutím na elektrické vedení či při vzletu,“ uvedla mluvčí energetiků pro severní a střední Moravu Alice Lutišanová.

Na severu Moravy a ve Slezsku bylo loni osazeno 614 sloupů vedení vysokého napětí, náklady vyšplhaly na více než 5,1 milionu korun.

Ochranou ptactva před úrazem na vedení vysokého napětí se v osmdesátých letech minulého století začala zabývat tehdejší Severomoravská energetika. V rámci Skupiny ČEZ její závazky převzala společnost ČEZ Distribuce.

„V našem kraji energetici dlouhodobě úzce spolupracují se Záchrannou stanicí pro volně žijící živočichy v Bartošovicích, CHKO Poodří, CHKO Beskydy a Ornitologickou stanicí Muzea Komenského v Přerově. Pokud je to možné, v místech, kde by přerušení dodávky ovlivnilo množství domácností i podniků, využívá Skupina ČEZ metodu osazování ochranných prvků pomocí práce pod napětím. V takovém případě není dodávka odběratelům v průběhu instalace omezena,“ dodala Lutišanová.