První potlesk si vysloužila, aniž by cokoli o jaderné fyzice vůbec řekla. Organizátoři přednášky Dany Drábové totiž očekávali spíše komorní zájem pro pár desítek lidí, na poslední chvíli ji tak přesunuli do značně kapacitnějšího promítacího sálu. Dorazily stovky lidí, sedělo se na schodech i na zemi. Když se pak po deseti minutách rozezněly původně neplánované mikrofony následované o stejnou minutáž později i obrazem, rozezněl se sálem opakovaný potlesk.

Hudební festival Colours of Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice, 14. července 2022, Ostrava.
Colours of Ostrava zkropil déšť, party v pláštěnkách jela dál, podívejte se

„Jsem generace Karla Gotta, takže nezbývá než říct: tohle jsem vážně nečekala,“ rozesmála Drábová publikum, které potvrdilo, že návštěvníci Colours s oblibou vyhledávají i velmi vážná témata. A tím asi pětačtyřicetiminutový monolog s následnou diskuzí o jádru skutečně byl.

Návštěvníci si vyslechli příběh o tom, jak lidstvo postupuje jaderným věkem. Z diskuze na chodbě před přednáškou bylo zřejmé, že někteří očekávají povídání aktuální, nevyhýbající se celosvětové geopolitické situaci. „Jadernými zbraněmi se zabývat nebudeme, vydáme se mírovou cestou,“ informovala však asi v polovině přednášky jaderná fyzička poté, co zevrubně probrala objevení rentgenových paprsků i první nositele Nobelovy ceny v oboru. „Mít ale možnost uvolňovat energii atomových jader, znamená mít možnost získat asi milionkrát mocnější výbušninu než jsou ty klasické,“ dodala ještě.

Malé slunce na Zemi

Řeč přišla na tuzemské jaderné elektrárny Dukovany a Temelín i jejich budoucnost, na tři hlavní jaderné havárie lidstva či třeba na nakládání s radioaktivním odpadem.  „Ten má jednu výhodu, je ho málo, na rozdíl třeba od všudypřítomných plastů,“ zmínila Drábová.

Ilustrační foto. Pizzař Radim Uher na snímku při přípravě pizzy v ostravské restauraci Pizza Coloseum v OC Forum Nová Karolina, 8. února 2022.
Restaurace v Ostravě najely na Colours of Ostrava menu, čím lákají

Z minulosti se přesunula i do budoucnosti a hovořila o bytostné důležitosti nalezení jaderné fúze. „Pokud si dokážeme za rozumných finančních a časových podmínek vytvořit své malé slunce na Zemi, bude mít lidstvo na dlouhou dobu vystaráno o spolehlivou dodávku energie. O ní teď koneckonců všichni dennodenně mluvíme,“ ujistila Drábová, že své myšlenky rozhodně necílila jen na úzkou skupinu jaderných nadšenců.

Následná diskuze, kterou kvůli nutnosti jaderné fyzičky stihnout vlak do Prahy, museli pořadatelé přednášky předčasně ukončit, toho byla důkazem.