Oproti loňskému roku se tak situace mírně změnila. Jedno však zůstává stejné: většina zařízení odmítá plyšové hračky. Pokud tedy chcete s blížícími se Vánocemi udělat radost některému z dětí bez domova, máte šanci, a to hned několika různými způsoby.

Tím nejjednodušším je zavolat nebo zajít do některého ze zařízení a zeptat se přímo vedení dětského domova, co by si jejich svěřenci přáli pod stromečkem najít nebo jaké vybavení by děti potřebovaly. „Kromě plyšových hraček přivítáme prakticky vše. Děti totiž většinou už jednoho svého oblíbeného plyšáka mají, takže více jich ani nepotřebují. Navíc je většina našich svěřenců starší patnácti let," řekla Deníku ředitelka Dětského odmova v Bukovanského ulici Eva Chodurová s tím, že letos by děti vzhledem k počasí potřebovaly hlavně deštníky.

„Hernu i kuchyňky už máme vybavené, takže kromě deštníků není nic, co bychom postrádali. Samozřejmě ale přivítáme jakýkoliv finanční dar od sponzorů. Peníze využíváme hlavně na dětské letní tábory," podotkla ředitelka ostravského dětského domova.

Cestování a tábory

S dárcovstvím mají své zkušenosti i v Dětském domově Vizina ve Slezské Ostravě.

„Někteří lidé, kteří žijí poblíž, nám stabilně po celý rok nosí oblečení po dětech. Před Vánocemi se objevují i soukromé osoby, které jsou ochotné nám poskytnout finanční dary," uvedl ředitel Jan Effenberger s tím, že tyto finance domov využije na úhradu nákladů spojených s cestováním dětí na různé pobyty a tábory.

Rozsvítit dětské oči se už čtvrtým rokem daří i ostravskému Vlasovému studiu Karin ve Dvořákově ulici. Nejenom jeho zákazníci mají možnost poněkud netradičním způsobem pomoci dětským domovům.

Strom přáníček

„Spolupracujeme s Dětským domovem Srdce v Karviné. Každoročně nazdobíme stromeček v kadeřnictví přáními dětí, která sami vyrobí. Člověk, který má zájem přispět, si může ulovit přáníčko, které ho zaujme, a dáreček v něm vepsaný dítěti koupí, popřípadě nám svěří peníze a my ho pořídíme za něj," popsala americký zvyk, se kterým ji seznámila před lety jedna z jejích zákaznic, majitelka salonu Karin Dluhošová.

Strom přáníček bude ve studiu stát do soboty 20. prosince. „Po tomto datu už musíme všechny dárky zavézt dětem. Letos chceme tímto způsobem splnit přání šedesáti dětí. Touží jak po hračkách, tak ty starší například i po výbavě do domácnosti," uzavřela majitelka salónu.

Dalším způsobem, jak splnit vánoční dětská přání, je zúčastnit se třetího ročníku projektu Strom splněných přání, do kterého se přihlásilo několik dětských domovů z celé republiky.

Dárce si na webových stránkách projektu může vybrat ze seznamu přání dětí dárky, jejichž cena začíná na pěti stech korunách. Vybráním přesně daného dárku a zasláním peněz se tak může například osmnáctiletá Bára těšit pod stromečkem z nového notebooku, který potřebuje do školy.