„Kdysi bývala Poruba doménou Ostravaru s výjimkou Bohemky, kde mají Radegast od komunistů. Naopak v Hrabůvce, Zábřehu, Výškovicích se nepilo nic jiného, než Radegast. Patnáct let nazpět neexistovalo nabízet i něco neznámého z minipivovarů,“ vzpomíná Kamil Sýkora ze Stračena Pubu.

Tento podnik je na Pustkovci nejnovější; funguje od konce zimy a kromě kuchyně stavějící na čerstvých surovinách rovnou z farmy sází na aktuální pivní trend – střídání druhů. „Čepujeme jich osm. Kromě královské Plzně 12° a nefiltrovaného Stračena Ležáku jsou další na rotujících pípách,“ uvádí Sýkora.

Stračena Pub v Porubě.

Apollo Galaxy 13° APA půllitr za 81 korun? „Třicítka bečka vyfičela i přes vyšší cenu,“ popisuje provozní ze Stračeny s tím, že tvrzení o konzervativních českých pivařích začíná být přežité. Lidé podle jeho zkušeností (provozuje i další restaurace v Porubě či na Jihu) chtějí zkoušet nové a neváhají si připlatit.

Kdo by náhodou nenašel v čepované nabídce Stračeny to své, má šanci v ledničce s lahvovými pivy. Je jich tam dobře padesát druhů včetně zahraničních.

A podobnou nabídku má rovněž Kurnik Šopa Hospoda hned vedle, kde se dá v poslední době získat místo jen prostřednictvím předchozích rezervací.

Nejlidovější v komplexu někdejší Zlaté fontány je třetí hospoda – U Tesaříka. Ani ta se nicméně nespokojuje jen s nabídkou dvanáctky Ostravaru. „Když spočítáme všechny druhy piva, co jsou v okolí k mání, dostaneme se i s lahvovými k sedmdesáti. To si dovolím říci, jinde v Ostravě není,“ podotýká Sýkora.

Stračena Pub v Porubě.

Tři hospody vedle sebe, jak upozorňuje, není v poslední době nic neobvyklého (například v porubském komplexu Vltava jich působí ještě více).
„Myslím, že si tolik nekonkurujeme. Každý si tady totiž najde to své,“ dodává provozní ze Stračeny, kde dokonce nabízejí degustační pivní soutěž.