Nejúspěšnější mateřinka, která v přepočtu na žáka sesbírá nejvíc starých mobilů, se může těšit na dětský den s bohatým programem a ekologickými aktivitami přímo ve školce.

Akce je společným projektem Moravskoslezského kraje a kolektivního systému ASEKOL. V domácnostech po celém kraji leží podle odhadů statisíce starých, často nefunkčních mobilů. Velmi často se s nimi lidé nechtějí rozloučit například z nostalgie. Přitom tyto staré přístroje mohou být zrecyklovány a mohou tím být ušetřeny primární zdroje například z těžby nerostných surovin.

Ostrava opět oceňovala významné osobnosti. Listopad 2021.
Ředitelka Fiducie, TOP architekt i vědkyně. Ostrava ocenila své významné tváře

Zapojit se do soutěže nazvané „Přines mobil do školky“ je jednoduché – stačí v jedné z deseti vybraných MŠ odevzdat starý mobilní telefon. „Zapojit se mohou rodiče, prarodiče, přátelé, známí, zaměstnanci, ale třeba i lidé, kteří už na léta strávená ve školce jen vzpomínají, nicméně by ji i nyní rádi podpořili,“ popsal regionální manažer neziskové společnosti ASEKOL pro Moravskoslezský kraj Zdeněk Kovářík.

„Moravskoslezský kraj i letos pokračuje v projektech na podporu třídění využitelných složek komunálního odpadu. Konkrétně tento projekt cílíme na nejmenší děti a chceme, aby si uvědomily, že nefunkční elektrospotřebiče a elektronika do směsného komunálního odpadu nepatří. Právě mobilní telefony v sobě obsahují spousty drahých kovů, jako například měď, stříbro nebo zlato,“ řekla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Letos v září ještě Miro Žbirka vystoupil v Plzni na udílení hudebních cen Žebřík. Na akci nepřijel jen jako host, získal totiž první cenu za Film roku 2020 Meky a umístil se na druhém místě v kategorii Zpěvák roku 2020.
Meky Žbirka o Ostravě: Je prima, má velmi vnímavé publikum

Přístroje mohou zájemci odevzdávat až do 10. prosince letošního roku, následně proběhne vyhodnocení a předání ocenění. Drobné ceny obdrží všechny zapojené školky bez ohledu na výsledek soutěže. Podrobnější informace najdou zájemci na webu projektu Odlož mobil.

Zapojené MŠ:

Zaměstnanecká MŠ Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, Ostrava

MŠ U Lesa, Karviná

MŠ Radniční, Havířov

MŠ Skřivánek, Frýdek-Místek

MŠ Sedmikrásky, Opava

MŠ Na Vyhlídce, Orlová

MŠ Šenov

MŠ Ve Svahu, Vrbno pod Pradědem

MŠ Maxima Gorkého, Krnov

MŠ Frýdlant nad Ostravicí