Nečekanou osudovou ránu sboru zasadila pandemie koronaviru.

"Dětské sborové studio Ostrava-Jih funguje jako nezisková organizace, ve které všichni dospělí pracují ve svém volném čase, při zaměstnání a zcela zdarma. Finanční chod zkušebny zajišťují ze dvou třetin příspěvky zpěváků, zbytek si vyděláváme na koncertech…," vysvětluje Lenka Velikovská, vedoucí sboru, s tím, že vše fungovalo bez obtíží do příchodu covidu.

Důležitá zkušebna

"V roce 2020 se dětští zpěváci poprvé chystali změřit síly na prestižní mezinárodní soutěži v italském městě Rimini, také se těšili na další prázdninové koncerty s Annou K. A pak přišel covid. A jako u spousty jiných subjektů, s ním i obrat o 360 stupňů," dodává Velikovská.

Cocotte Minute
Kam o víkendu? Vyrazte na koncert Cocotte Minute, Arakain nebo třinecký Majáles

Sbor má na svém kontě mnoho ocenění z menších i prestižních soutěží i spolupráci s hvězdami české populární hudby.

"Od Městského obvodu Ostrava-Jih máme pronajaty prostory, ve kterých jsme od našeho vzniku vybudovali plně vybavenou zkušebnu pro sbory, dětskou hernu pro nejmenší, nahrávací studio s režií i další potřebné zázemí. Vše vlastníma rukama, na vlastní náklady. Od ledna 2022 je však naše studio v ohrožení," doplňuje slova kolegyně sbormistr Zdeněk Ševčík.

Náklady za pronájem zkušebny, energie i provoz podle jeho slov mnohonásobně vzrostly, počty zpěváků v přípravných odděleních díky absenci klasických zkoušek, společných zážitků a distanční výuce naopak rapidně klesly.

Pomoci může každý

"Placené koncerty odpadly a naše studio se finančně potápí. Už nejsme schopni pokrýt všechny závazky spojené s naší zkušebnou. Zkusili jsme, co se dalo," říká Ševčík.

Záchranou sboru tak může být každý, komu aktivity dětí z Ostravy nejsou lhostejné.

Zdroj: Youtube

Za záchranu zkušebny se Dětské sborové studio Ostrava-Jih rozhodlo uspořádat benefiční koncer, který bude živě vysílán na portálu Youtube.com (odkaz na video výše), a to z Kulturního domu Akord. Pokud chcete sboru pomoci i vy, přispět můžete také přes QR kód, který sbormistři zveřejnili na instagramu souboru - viz níže.

Zdroj: DSS Ostrava-Jih