Tradiční Evropské dny handicapu se letos konají už poosmnácté. Ve své odborné části se tentokrát zaměří především na problematiku výběru sociálních pracovníků. Mluvit se bude i o jejich motivování a odměňování, řeč bude také o získávání peněz pro neziskové organizace pomáhající handicapovaným lidem. U kulatého stolu se bude debatovat o trendech ve vzdělávání autistických dětí a mládeže i o uplatnění dospělých s poruchou autistického spektra. Připraven je také program pro samotné postižené.

„Evropské dny handicapu budou zahájeny v pondělí 4. října mezinárodním fotbalovým turnajem. Utkají se v něm týmy mentálně postižených z Česka, Slovenska, Polska a Itálie. Jsou to výborní fotbalisté, kteří pravidelně vozí ceny z nejrůznějších turnajů, umějí se také velmi radovat ze hry, fandit, takže předpokládám, že atmosféra bude výborná,“ uvedla ředitelka pořádající Asociace Trigon Olga Rosenbergerová.

Na slavnostním večeru ve středu 6. října na Černé louce budou také předány Křišťálové kamínky osobnostem, které se zasloužily o rozvoj a pomoc handicapovaným, a také výjimečným lidem s handicapem. Držitelům ocenění poděkují mladí zpěváci a hudebníci z Itálie.

Coubertinův slavný výrok: „Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se“ se stal ústředním motivem a zároveň názvem výtvarné soutěže, kterou vyhlásila Asociace Trigon v rámci Evropských dnů handicapu v Ostravě. Olga Rosenbergerová z Asociace Trigon uvedla, že obrázky poslaly téměř tři stovky handicapovaných mladých výtvarníků se specifickými problémy a také děti a mládež ze vzdělávacích, sociálních a zdravotnických zařízení a organizací Moravskoslezského kraje. Odborná porota vybrala deset nejzdařilejších prací, které se dopondělních 16 hodin draží v internetové aukci společnosti Aukro. Výtěžek z aukce získají autoři dražených obrázků.

Pořadatelé Evropských dnů handicapu letos pozvali i hosty z Albánie, Rumunska a Ukrajiny. „Chceme dát příležitost lidem z těchto zemí, aby načerpali zkušenosti a inspiraci z péče o handicapované lidi, stejně jako jsme ji dostali před léty ve Francii my,“ vysvětlila Rosenbergerová.

Evropské dny handicapu z velké části financuje město Ostrava, z rozpočtu na ně přispívá více než dvěma miliony korun. Akce se pořádá každoročně od roku 1992, tehdy ještě pod názvem Česko-francouzské dny.