Zástupci investora, společnosti Vítkovice výzkum a vývoj technické aplikace, včera podepsali s městem kupní smlouvu na pozemky o rozloze 2,5 hektaru, kterou se také zavázali postavit továrnu nejpozději do září 2019. Město prodalo své pozemky podle ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) za necelých 11 milionů korun. V nové hale se budou vyrábět moderní materiály a slitina.

Petr Režnar, zástupce investora, uvedl, že výstavba nové haly by měla začít už v příštím roce, zabrat by měla zhruba 14 tisíc metrů čtverečních a dokončena by mohla být v roce 2018.

„Jde o továrnu, která je zaměřena na vysoce speciální materiály pro letecký průmysl, lodní průmysl a částečně také pro automobilový průmysl," uvedl Petr Režnar s tím, že poptávka po těchto materiálech převyšuje nabídku. „Roční produkcí asi pěti tisíc tun speciálního materiálu naše firma v podstatě vyplní díru na trhu. Dnes se tyto materiály do Česka dovážejí hlavně z Německa, Francie, Anglie, Číny nebo USA," podotkl Petr Režnar.

Tomáš Macura doplnil, že podpis smlouvy s novým investorem je pro něj dvojnásobně dobrá zpráva. „Vedle stávajících, převážně zahraničních investorů v Mošnově začne podnikat česká společnost. Je to přesně ten typ podnikání, které bychom chtěli podporovat," řekl primátor Macura a dodal, že město jedná v současné době i s dalšími pěti investory, kterým rezervuje v Mošnově zhruba 40 hektarů z celkem 150 volných. Bližší informace ale prozatím nechtěl uvést. Převážně by však mělo jít o společnosti z leteckého průmyslu a logistiky.

Společnost Vítkovice výzkum a vývoj technické aplikace je soukromou společností zaměřenou na vývoj nových materiálů a technologií pro průmysl. Vznikla v roce 2006 odštěpením privatizovaného výzkumného ústavu společnosti Vítkovice.