Vánoční stánky na Masarykově náměstí dnes zažijí svou letošní předpremiéru.

K dispozici v nich bude první letošní moravské víno, ale i řada pochutin k zakousnutí, zejména pečená svatomartinská husa či sýrové speciality.

Veselí na ostravském Masarykově náměstí začne už od 15 hodin a hodovat se bude společně uprostřed náměstí u dvaadvacet metrů dlouhých hodovních stolů.

„Svatomartinské hody budou přehlídkou vinařů i lahůdek k vínu. Ochutnat dobře upečenou husu musí snad každý, místní řeznictví navíc slibuje dostatečnou zásobu vykrmených hus na prodej," říká starostka moravskoostravské radnice Petra Bernfeldová s tím, že i restaurace v centru města slibují kulinářské zážitky v podobě nejrůznějších úprav husy, která ke svátku svatého Martina spolu s mladým vínem neodmyslitelně patří.

V 17 hodin se z náměstí vydá zejména dětmi tradičně oblíbený lampionový průvod s kejklíři a klauny, které povede svatý Martin na bílém koni, a o hodinu později náměstí rozezvučí cimbálovka legendy moravského folklóru Jožky Černého.

Namalujte si vánoční baňku

Toužíte mít na vánočním stromku svou vlastní baňku? Pak neváhejte a udělejte si zítra čas. Základní škola I. Sekaniny v Ostravě-Porubě totiž i letos pořádá v sobotu 19. listopadu od 14 do 17 hodin ve školní jídelně malování baněk a výrobu vánočních dekorací. Projekt je pořádán za finanční podpory statutárního města Ostravy. 

Velocipédisté v Ostravě

Trojhalí na Karolině bude zítra patřit celostátnímu setkání milovníků historických jízdních kol. Václav Gerolt se objeví s kolegy z KČV Hrabová, které akci pořádá. Na programu je ve 13 hodin výjezd do centra Ostravy, od 15 hodin samotný sraz včetně „Zbraslavských rejů" a přehlídky dobových bicyklů. Naskytne se i šance svezení se na vysokém kole (což Gerolt v obavách o svou tělesnou schránku neuskutečnil).

Poruba očima pamětníků

Ostrava Galerie Na Schodech v budově porubské radnice hostí výstavu místní letopisecké komise s názvem Poruba očima pamětníků. Návštěvníci se dozvědí mimo jiné i to, která část sídliště plánovaného pro bydlení stovky tisíc lidí byla vybudována nejdříve či která zdejší stavba se objevila na poštovních známkách. Výstava potrvá až do 5. ledna 2017. 

Tanečníci O žlutého smajlíka

Ostrava Letos již pátý ročník mezinárodní taneční soutěže O žlutého smajlíka se uskuteční zítra od 9 hodin v Domě kultury města Ostravy v ulici 28. října. Veřejnou soutěž, ve které se utkají taneční páry ve standardních i latinskoamerických tancích, pořádá Moravskoslezská divize a ČSTS. V rámci večerního programu hosty čeká společenský večer s tančírnou pro všechny kurzisty ze všech ostravských tanečních škol a setkání se zahraničními studenty, kteří studují v České republice. 

Za hranicemi Ostravy

Frýdek-Místek : Bojovníci míří do tělocvičny

Milovníci bojových umění si přijdou na své zítra ve Frýdku-Místku. V tělocvičně 6. základní školy v ulici Pionýrů se uskuteční sedmý ročník Slavností bojových umění. Ve zhruba tříhodinovém programu se veřejnosti a zájemcům představí devět oddílů z Frýdku-Místku a jeho okolí, které cvičí bojová umění Japonska, Číny, Koreje, Brazílie a Izraele, jako jsou aikido, judo, taekwon-do, kung-fu, kendó, capoeira, krav maga, brazilské jiu-jitsu, kickbox, muay thai nebo mma. Na letošním ročníku opět vystoupí tradiční japonské divadlo v podání Malého divadla kjógenu z Brna. Program začíná v 10 hodin. Vstupenky pro dospělé stojí 100 korun, děti starší sedm let zaplatí polovinu, mladší mají volný vstup. (lmo)

Studénka: Výstava ukáže i zakrslou drůbež

Český svaz chovatelů ve Studénce naplánoval na druhý listopadový víkend tradiční Okresní výstavu drobného zvířectva, tentokrát však spojenou se speciální výstavou zakrslé a zdrobnělé drůbeže. Zítra a v neděli si tak budou moci návštěvníci, kteří zavítají do chovatelského střediska poblíž vlakového nádraží ve Studénce, prohlédnout na 350 nejrůznějších králíků, 200 kusů drůbeže nebo 120 holubů, a to různých plemen a barevnosti. „Je připravena i ukázka chovu ušlechtilých a výstavních morčat a také zajímavého sportu králičího hopu," uvedl Jan Hudec, předseda Českého svazu chovatelů Studénka. Výstava bude veřejnosti přístupná zítra od 7.30 do 16 hodin a v neděli taktéž od 7.30, ale pouze do 14 hodin. Je připravena bohatá tombola a domácí zabíjačka. Děti mají vstup zdarma. 

Štramberk: Večer s cimbálem

Pořadatelé ze Štramberka přichystali sváteční Posezení u cimbálu. Dnes se od 18 hodin sejdou zájemci v kulturním domě na štramberském náměstí a společně si zazpívají a popijí letošní úrodu vín z jižní Moravy, včetně toho svatomartinského. Zahraje jim k tomu cimbálová muzika Valašský vojvoda z Kozlovic. Vstupenky za 110 korun jsou k dostání i na místě. 

Hody v Ostravici

Tradiční svatomartinská husa, kvalitní víno, svatý Martin na bílém koni, ukázka lidových zvyků a řemesel a příjemná hudba. To je jen malá ochutnávka z bohatého programu, který je pro malé i velké návštěvníky připraven zítra od 11 hodin v prostorách areálu NAPILE Ostravice u vlakového nádraží. Vstup je pro všechny návštěvníky zdarma. Akci dodá slavnostní punc svatý Martin na bílém koni se svou družinou a krátkým programem. K poslechu bude hrát osobitý písničkář Vlasta Redl, hudební uskupení Acoustic Irish s muzikou s nádechem beskydských hor, folklorní soubor Gruník či cimbálová muzika Lipka. Děti se mohou těšit na divadelní představení Ukradený cirkus nebo hernu s dřevěnými hracími prvky. Zájemci si mohou vyzkoušet malbu na sklo, vyrobit si postavičku ze šustí či jednoduché šperky a ozdoby z korálků. 

Kravaře: Vhodné tipy pro svatebčany

Místní zámek bude tento víkend, zítra od 10 do 18 a v neděli od 10 do 17 hodin, plný tradičního Svatebního veletrhu. Oblíbená akce nabídne přítomným zájemcům různé služby, spojené s významným životním krokem snoubenců. K vidění budou přehlídky svatebního i společenského oblečení a pod názvem Svatba aneb Jak šel čas i výstava dobového svatebního oblečení od 40. let minulého století.