Cirkusové umění patří k českým zemím, stejně jako například české sklo, pivo nebo bižuterie. Cirkusy, jak je známe v dnešní podobě, vznikly zhruba v polovině minulého století.

Jedním z nejslavnějších českých cirkusových rodů je rodina Berouskova, jejímž nejznámějším představitelem je Ferdinand Berousek. Ten společně se svými syny vystupoval ve filmu Šest medvědů s Cibulkou, kde hlavní role hráli právě jejich medvědi, jejichž drezura je specialitou této rodiny.

Synové Karel a Ferdinand, majitelé Berousek cirkusu Sultán, jsou představiteli šesté generace Berousků a stejně tak, jak se cirkusovému umění učili od svého otce Ferdinanda, dnes předávají zkušenosti svým dětem, které jsou další nadějnou generací.

Na představení Berousek cirkusu Sultán může přijít každý, užít si jedinečnou podívanou a vychutnat si pravou cirkusovou atmosféru, která má tradici trvající už mnoho desetiletí.

K hlavním tahákům cirkusu patří ojedinělá krokodýlí show, drezura bengálských a sibiřských tygrů a vzácného bílého tygra.

Diváci se mohou těšit také na mluvícího koně, jízdu divokých opic na malých ponících nebo drezuru kachen, kterou předvede pes Elvis.

Nebude chybět ani medvěd na koni a další cirkusová lákadla jako jsou skvělí vzdušní akrobaté, žongléři, kteří žonglují nohama, ale i klasičtí žongléři, vystoupení na visuté hrazdě, motorkářská show Erik, světoví klauni a mnoho dalšího.