„Dominují především úrazy a nehody cyklistů. Těch v průběhu dvou prázdninových měsíců ošetřujeme přes stovku," potvrzuje mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

varování uvádí případ, který se stal v minulém týdnu v Třinci. „Patnáctiletý chlapec havaroval, když sjížděl prudký svah na kole. Nezvládl řízení a v okamžiku pádu zřejmě neměl ochrannou přilbu. Záchranáři chlapce transportovali do nemocnice v přímém ohrožení života."

Pozadu v žebříčku úrazů však nezůstávají ani motocyklisté. A následují pády z výšek ze střech, žebříků.

„Jen během července a srpna jde o desítky událostí," podotkl Lukáš Humpl. Ani sport však podle něj není bez rizika brusle, skateboardy, koloběžky… Zvláště když lidé nepoužívají ochranné pomůcky a zbytečně hazardují. V případě teplého a slunečného počasí pak přibývají nehody u vody na skluzavkách a toboganech, stejně jako poranění při skocích do vody či tonutí. „Řádově jde o stovky úrazů, hovoříme-li jen o prázdninových měsících. Oproti podzimním měsícům jejich počet roste tak dvoj- až trojnásobně," doplnil.

POZOR NA TRAMPOLÍNY

Jednou z nejrizikovějších letních činností je podle dat ČSOB Pojišťovny skákání na trampolíně. „Vždy odhadněte své schopnosti a nezkoušejte akrobatické triky, které nemáte pod kontrolou. Děti pouštějte na trampolínu pouze pod dozorem," radí Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

Nejen oni každoročně vyplácejí klientům desetitisícové i statisícové částky v souvislosti s letním úrazem. „Muž jel na toboganu. V dojezdovém bazénu bylo málo vody, a tudíž nedostatečná hloubka na doskok. Klient si zlomil oba kotníky o dno při doskoku," uvádí Milata jeden příklad, kdy pojišťovna klientovi vyplatila asi 90 tisíc korun za úhradu léčení a splátek hypotečního úvěru.

HADOVI SE VYHNĚTE

Poněkud kuriózní případ nyní mají ve Vítkovické nemocnici. „Paní na zahradě u chalupy na horách našla hada a tak dlouho si ho prohlížela, až ji zmije uštkla. Žena ihned vyhledala pomoc v nejbližší nemocnici, kde ji hospitalizovali. Uštknutí pacientce způsobilo zánět a nekrózu, proto stále dochází na ambulantní kontroly do naší chirurgické ambulance," líčí mluvčí Vítkovické nemocnice Radka Miloševská.

A doplňuje, že s přicházejícím létem již v úrazové ambulanci zaznamenali nárůst počtu úrazů, které si lidé přivodí při sportu. „Jedná se nejčastěji o cyklisty, bruslaře a skateboardisty mladšího a středního věku. Mezi pacienty je také stále více aktivních šedesátníků," dodala Miloševská.