1 120 777. Takřka stejný počet lidí, jaký žije v celém Moravskoslezském kraji, loni zavítal do areálů spadajících pod Dolní oblast Vítkovic (DOV). Do rekordní návštěvnosti se promítl zejména celoroční provoz Světa techniky nebo nově otevřená vyhlídka s kavárnou na vysoké peci nazvaná Bolt Tower.

Co dalšího se chystá v industriálním areálu v letošním roce? A podaří se vyřešit problém s chybějícími restauracemi? Nejbližší plány a projekty Deníku přiblížil šéf sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela. Podle něj bude hlavní letošní snahou především vylaďování vzdělávacích programů ve Světě techniky a také úprava veřejných prostor v areálech.

Nejbližší akce v Dolní oblasti
6. února: City Cross Sprint
16. února: Galakoncert ČT k 60. výročí studia v Ostravě
3. března: Brian May
4. května: Majáles

„Například na Hlubině bychom letos rádi vybudovali před Heligonkou takové náměstíčko s kašnou a na Landeku v povodí Odry bude postavena cyklostezka, aby zde bylo příjemnější prostředí pro cyklisty," slibuje Petr Koudela a dodává, že na Landeku bude otevřena i nová výletní restaurace, kde se turisté pořádně najedí. „Harenda zůstává, ale dole u tenisových kurtů nyní dovybavujeme nově zrekonstruovanou restauraci Stolárnu."

Posílit stravování

Pomyslný kámen v botě ale stále tlačí DOV v oblasti stravování. V areálu je momentálně hned několik kaváren a malých podniků, kde si už lidé dají i řízek, guláš nebo zelňačku, ale pořádná restaurace stále chybí.

„Základní menu jsme schopni lidem nabídnout, ale uvědomujeme si, že to není nic přepychového. Cítíme trochu údiv, že se o provozování restaurace v tak navštěvovaném místě téměř nikdo nehlásí. Jestliže na Landeku budeme mít dvě restaurace, tak tady jich podle mého může fungovat klidně i pět. I po případném uzavření dohody s některým provozovatelem jsou proto dveře otevřené také všem ostatním," konstatuje Petr Koudela s tím, že pár vážných zájemců se už ozvalo, konkrétní obrysy ale ještě spolupráce s žádným z nich nenabrala.

Podle informací Deníku se o otevření restaurace v DOV zajímá jak místí provozovatel takovýchto podniků, tak i známý pražský restauratér Tomáš Karpíšek, majitel restaurační skupiny Ambiente.

„Vyhledáváme vhodné lokality pro otevření dalších podniků po celé republice a Ostrava jako třetí největší město v zemi je samozřejmě jeden z kandidátů," vyjádřila se stručně k tématu manažerka komunikace společnosti AMBI CZ Šárka Hamanová.

Jedna z restaurací v Dolní oblasti by mohla sídlit přímo pod Bolt Tower. „Sami ji určitě nechceme provozovat, jsme přesvědčeni, že dobrý podnik funguje jen pod dobrým hostinským," dodává ředitel Koudela. Nepředpokládá však, že by se některá stihla otevřít ještě letos.

Je libo novou postel?

Naopak již zavedenou novinkou v DOV jsou řemeslné dílny na Hlubině, které se otevřely ve spolupráci s Vysokou školou báňskou a městem Ostrava.

„Spustili jsme zde nultou etapu řemeslných dílen pro všechny muže i ženy, kteří se ve svém volném čase chtějí něco naučit, rekvalifikovat se a zároveň si domů vyrobit třeba novou postel," láká Petr Koudela s tím, že díky městské i krajské dotaci bude vybavení v Dole Hlubina stále lepší. Největší váhu však ředitel Dolní oblasti přikládá vzdělávacím programům, jež hodlá dále rozvíjet a na které najal nové pracovníky.

„Chceme tyto programy přesně vymezit pro celý kraj. Máme navázanou spolupráci s několika městy, které k nám posílají žáky svých základních škol na zábavně-vzdělávací programy. Se školskou komisí v Ostravě jsme navíc připravili úplně nový projekt zážitkových her, kdy se třeba lidé stanou na chvíli někým jiným a mají za úkol během hodiny vynalézt ochranný prostředek, jinak jim v místnosti dojde kyslík," dodává Petr Koudela, šéf Dolní oblasti Vítkovic.