Domov pro seniory Iris v Ostravě-Mariánských Horách byl v úterý v obležení epidemiologů. Pozitivně testována na koronavirus byla totiž jedna z jeho ošetřovatelek. K ní se včera přidaly tři seniorky.

Iris má výsledky prozatím 59 z celkově 86 odebraných vzorků. A k ošetřovatelce připočítává další případy.

V domově pro seniory Iris v Ostravě se objevil koronavirus (COVID-19) u tamní zaměstnankyně, 31. března 2020.
V Domově pro seniory Iris v Ostravě řeší koronavirus. Nakazila se ošetřovatelka

 „Tři ženy z řad z našich klientů byly pozitivně testovány,“ řekl Deníku ředitel domova Iris Michal Mariánek s tím, že dvě ženy jsou z oddělení, kde pracovala nakažená ošetřovatelka, třetí se pak do domova vracela z Městské nemocnice Ostrava.

Všechny byly převezeny do Fakultní nemocnice Ostrava. „Ne snad proto, že by se jim přitížilo, některé nemají ani teplotu, ale spíše proto, aby se zamezilo dalšímu šíření v domově,“ upřesnil Mariánek.

Zaměstnankyně městského obvodu Ostrava-Jih roznášení seniorům nad 65 let věku roušky zdarma do poštovních schránek, jako opatření proti koronaviru.
PODÍVEJTE SE: Roušky domů. Senioři z Ostravy-Jihu je najdou ve schránce

Dalších 27 vzorků stále čeká na výsledek. „Jsme domluveni, že nám dají vědět vždy, když vyskočí někdo další pozitivní,“ uvedl Mariánek. Už v úterý Deníku řekl, že nakažená ošetřovatelka jej o zdravotních obtížích informovala v sobotu, v pondělí odpoledne pak možné podezření potvrdila i laboratoř.

Domov pro seniory Iris momentálně poskytuje zázemí 104 seniorům. Šestapadesát z nich bylo nyní testováno, k tomu dalších třicet zaměstnanců. Těch zaměstnává Iris 93, z nichž jedenáct je v karanténě a další doma hlídají své děti.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník