Jaro: Z nařízení vlády zavřeno. Podzim: Z nařízení vlády zavřeno. Alena Vyhlídalová, která vlastní v Ostravě-Mariánských Horách restauraci Kartáč – a její manžel stejnojmennou známou síť kasín – řekla dost.
„Musela jsem se postarat o své zaměstnance. Mám na starosti desítky lidí, za které cítím velkou zodpovědnost, protože některé zaměstnávám i přes deset let,“ podotýká Vyhlídalová, která sice žije v Praze, v Ostravě se ale často pohybuje.
Po volbách měla jasno
Ke vzniku dost možná prvního „restaurant drive“ ji přitom nepřiměly známé fastfoodové řetězce, ale další „covidový vynález“ – takzvané drive-in volby (a také testování na koronavirus), kdy lidé v karanténě takto na přelomu září a října hlasovali v krajských a senátních volbách. „Tehdy jsem si řekla: jdu do toho!“
Už na jaře sice měla několik variant, jak zachránit živnost, avšak vlastním rozvozem jiným službám konkurovat nemohla a například službě Dámejídlo nechtěla odvádět třicet procent ze zisku. Ani restaurační okénko žádnou díru do světa neudělalo. Když ale před pár týdny využila kombinaci terasy u zadního vchodu restaurace s jednosměrnou Rubovou ulicí bez provozu, mohla si gratulovat.
„Oproti okýnku se prodej zvedl trojnásobně a v minulém týdnu to alespoň třicet procent obvyklého zisku dalo. Služba je navíc stále oblíbenější. Jen přistavíte auto a máte jídlo, to je o dva levely jinde,“ pochvaluje si Alena Vyhlídalová.
Drive zůstane
Zejména v obědovém čase pak její servírky jen poletují mezi kuchyní a čekajícími řidiči u terasy, přestože v restauraci nemůže být ani noha. „Určitě v tom hodláme pokračovat i po znovuotevření restaurací. Je to skvělá možnost pro lidi, kteří jedou z práce nebo nemají čas, navíc se dá platit kartou,“ dodává Vyhlídalová, jejíž zaměstnanci v těchto dnech prodají do aut kolem osmdesáti obědových menu denně a k tomu i nějaké hotovky. Restaurace však jídlo vydává výhradně na objednávku předem.