Zdroj: Deník/Radek Luksza

„Místo stěhování do nových učeben a kabinetů jsme sehnali místo pro třídu 2. A, která se učí v nevyhovujících prostorách naší školní knihovny.

Související článek: Šenovská škola v rekonstrukci: improvizují učitelé i jejich žáci

Děti budou od pondělí 31. října chodit do budovy bývalé spořitelny, kde jsme jim vytvořili lepší podmínky," sdělila ředitelka s tím, že jinak v ZŠ navštěvované šesti sty dětmi pořád improvizují.

Přípravy na renovaci jednoho ze dvou školních pavilonů začaly v květnu. Dělníci začali přistavovat druhé patro v půlce června. „Kvůli tomu jsme také ukončili školní rok o deset dnů dříve," řekla Pavlisková. Hotovo mělo být 25. září.

Mezitím se nicméně objevily „technické problémy" a termín byl prodloužen o měsíc. Stavaři též museli řešit situaci po letních deštích, kdy dovnitř budovy nateklo.

„Přístavbu patra se čtyřmi třídami, učebnou biologie, kabinety a relaxační místností jsme chtěli kvůli narůstajícímu zájmu o naši školu. Jsme spádoví jak pro Šenov, tak Václavovice a vybírají si nás rodiče dětí z okrajových částí Ostravy i Havířova," upřesnila ředitelka.

Protahující se stavební práce, jak doplnila, znamenají pro ZŠ Šenov například i ztrátu peněz z pronájmu tělocvičen či gymnastického sálku. Naopak, mezi oba pavilony nechala škola instalovat obří party stan, který když bylo hezky využívaly děti z družiny. Uvažovalo se rovněž, že by se učilo v šenovské požární zbrojnici, ale dobrovolní hasiči si zde naplánovali též rekonstrukci.

Starosta: Stavaři to nezvládají Žádost o vyjádření dostala jak stavební firma Bystroň opravující školu, tak radnice. Z první strany po dvou mailových dotazech a telefonátu odpověď do uzávěrky nepřišla. Šenovský starosta Jan Blažek vzkázal, že stavaři přistupují od k plnění smlouvy liknavě a nezvládají tento úkol odborně ani kapacitně.
„Jak jinak si vysvětlit, že po sundání konstrukce střechy docházelo v průběhu tří měsíců k opakovanému promočení stavby? A to pro nedostatečné zajištění střechy," uvedl s tím, že Stavební firma pochybení nepřipouští a sjednané termíny neplní. Město ale chce, ať práce dokončí aby se předešlo vleklým sporům u soudu a hledání nového zhotovitele.