Důl Hlubina na rozhraní Moravské Ostravy a Dolních Vítkovic se od ukončení těžby (30. června 1991) mění doslova k nepoznání. Pomineme-li neměnné panoráma patřící s přilehlým provozem vysokých pecí a koksovny k „Ostravským Hradčanům“.

Všechny díly seriálu Deníku OSTRAVSKÉ ŠACHTY DNES najdete zde

„Náš spolek tady působí už desátým rokem a jeho dva hlavní cíle záchrana této průmyslové památky a naplnění areálu kulturou se daří plnit,“ říká Marta Pilařová z Provozu Hlubina. Jeho úsilím i prostředky partnerů se stává ze šachty kulturní centrum. Doslova!

Na těžní věži se sice umělci nijak nerealizují a bez využití zůstává zatím objekt prádla (úpravny uhlí), ale ostatní je prakticky všechno využito. Koupelny havířů? Klubový prostor BrickHouse! Strojovna? Lezecká stěna Tendon! Kotelna? Trampolínové centrum HopJump!

Bývalý Důl Hlubina se proměnil v kulturní čtvrť Ostravy.Zdroj: Archiv

V někdejší hornické sauně (a v době po útlumu Hlubiny veřejném domě) jsou ateliéry, průběžná jídelna slouží coby zkušebna, objekt materiálově-technického zabezpečení zase k filmovým projekcím, kompresorovna jako řemeslná dílna k workshopům pro veřejnost…

„Jsme přesvědčeni. že přítomnost umělců je pocta všem havířům. Tu uskutečňujeme i na nádvoří šachty v kašně pojmenované Duch Hlubiny, kde pod kurátorským dohledem renomovaného výtvarníka Kurta Gebauera přibývají pod hladinou sochy,“ pokračuje Pilařová.

DOV - Dolní oblast Vítkovic v Ostravě
Z ostudy pýcha republiky. Ostravské Hradčany se staly jasným jackpotem

Zmiňuje i přítomnost slezského barda písničkáře Jarka Nohavici provozujícího klub Heligonka a svým vystupováním zajišťujícího další a další publikum. O to není ostatně na Hlubině nouze ani po zasypání struskové plochy pískem, kde mají prostor pro letní kina.

Současná tvář bývalého ostravského Dolu Hlubina.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Současná tvář bývalého ostravského Dolu Hlubina.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Areál historické a nyní kulturní šachty vyhledávají logicky rovněž účastníci spousty festivalů v Dolních Vítkovicích. „Coloursy u nás mají filmovou scénu, takže jsme jejich součástí,“ popisuje Pilařová, čeho dosáhli. Dělají tu koncerty, divadlo, ale i přehlídky designu.

Na své si každopádně přijdou milovníci industriálu, zachována je jámová budova s povaly, těžní stroj Škoda z roku 1940, elektrický turbokompresor Breitfeld-Daněk z roku 1922 i parní kotle Gabre z let 1914 až 1917. A unikátní je spojení s vedlejší koksovnou a hutí.

Na nádraží v Branticích 80 let sloužil výpravčímu unikátní německý zabezpečovací systém Einheit. Poslední službu měl 30. června. V červenci ho čekal  transport do železničního muzea v Ostravě.
Unikátní veterán Einheit zamířil z Brantic do Ostravy
Veřejné pítko v Ostravě, červen 2019. Ilustrační foto.
Opláchnout, nebo napít? Fontánek s vodou v Ostravě přibývá