Ve starším soukromém domě pronajímaném majitelem provozovateli „ubytovacích služeb“ jsou čtyři byty. Legálně by tady mělo žít kolem dvaceti nájemníků. V reálu však daleko více a patří k těm označovaným za nepřizpůsobivé. Obtěžují a přepadají jak u činžáku samotného, tak v sousedních ulicích i na náměstí naproti.

„Došla nám trpělivost, momentálně největší bezpečnostní problém v našem obvodě vyřešíme odkupem této nemovitosti,“ uvádí Patrik Hujdus, starosta Mariánských Hor a Hulvák, kde Jablonského ulice je. Na její obyvatele si stěžují i z ulic F. Šrámka či 1. Máje. Sociální síti koluje mj. nahrávka výrostka rvoucího tady seniorce kabelku…

Osada Červený kříž v Mariánských horách, 21. července 2021 v Ostravě.
Ghetto v Ostravě postupně mizí. Červený kříž se vylidňuje, domy obnovují

„Před domem je úzký chodníček, po kterém se lidé jednoduše bojí projít,“ poznamenává starosta s tím, že v posledních letech je stav prakticky neřešitelný vzhledem k soukromému vlastnictví domu (čti ubytovny). Když se však objevuje v nabídce jisté realitní kanceláře Jablonského č.p. 169, obvod neváhá, stává se hlavním zájemcem.

„Jediná šance, jak zlepšit bezpečnost, je dům koupit,“ říká Hujdus. Jemuž za pravdu nakonec dává i město Ostrava. A to poskytnutím sedmdesáti procent z požadované ceny nemovitosti! Odkup tento týden schvaluje zastupitelstvo Mariánských Hor a Hulvák, běží už veškeré obvyklé náležitosti spojené s transakcí takovéhoto druhu.

Městská část Mariánské Hory a Hulváky, okolí ulic Bendlova a Slévárenská, 15. července 2021 v Ostravě.
Situace v obávané ostravské čtvrti se zhoršuje. Radnice chce v boji přitvrdit

„Jednáme o tom, abychom budovu přebírali bez jejích nájemníků,“ podotýká starosta. Nový obecní činžák má radnice v úmyslu hned nechat opravit. Další využití? Snad bydlení včetně domácnosti pro budoucího správce Mariánského náměstí i okolí. Nebo prostor pro nízkoprahové centrum či podobné veřejnosti prospěšné zařízení.

„Nestane se ale pravidlem, že budeme skupovat domy, kam jejich majitelé sestěhovávají problémové. Jablonského je výjimka,“ tvrdí Hujdus. Radnice tak dělá pořádek i na východ od ulice 1. Máje; na západ od ní v okolí Bendlovy ulice už probíhají, nikoliv neúspěšné, pokusy o vystrnadění zlodějů a feťáků stahujících se do lokality.

Městská část Mariánské Hory a Hulváky, okolí ulic Bendlova a Slévárenská, 23. července 2021 v Ostravě.
Jak na nepřizpůsobivé? Problémové ghetto v Ostravě řeší radnice i strážníci

Pod petici za zlepšení bezpečnosti v mariánskohorském centru je podepsáno přes tisíc lidí (požadují mj. zákaz nočního provozování nonstop obchodů s alkoholem). A v maximální míře se v Bendlově ulici a jejím sousedství angažují strážníci i policisté – v uniformách i detektivové v civilu. Protidrogový tým tady prý má dostatek práce.

„Lidé se díky petici přestávají bát a začínají se ozývat. Máme jejich reakce, že se situace v poslední době zlepšuje,“ vzkazuje starosta Mariánských Hor a Hulvák. Ghettem pomalu a jistě přestávají být i ulice H. Kvapilové, Cottonova a Bílá. Tedy oblast Červený kříž, kde majitelka vystěhovává nepřizpůsobivé a domy postupně renovuje.