„Před pěti lety slibovali, že bude do dvou let opravený. Na staveniště, kde se nic neděje, se ale díváme dodnes,“ uvádějí lidé ze staré Poruby.

A další už nostalgicky vzpomínají na večerní promítání v letním kině za Pokladem, akce v jeho sálech, ale také posezení v přilehlé restauraci.

Poté, co magistrát vypověděl smlouvu se staviteli, se teď čeká na znalecký posudek. „Má analyzovat současný stav budovy a hotov bude koncem tohoto měsíce,“ líčí mluvčí města Andrea Vojkovská.

Dům kultury Poklad.
Dům kultury Poklad čeká další konzervace

Zároveň se podle ní aktualizuje projektová dokumentace pro nové výběrové řízení na zhotovitele.

Znalec má v případě Domu kultury Poklad skutečně co dělat, protože město zadalo zhodnocení kvality stavebních materiálů (od zdiva, betonu a oceli až po násypy) i uskutečněných prací. Souvisí s tím spousta zkoušek, diagnostik, rozborů. Nedodělky a nekvalitní práce budou dány do projektové dokumentace.

Poruba se podle starosty Petra Mihálika bohužel nemůže zasadit o to, aby její kulturní dům opět fungoval. „Zastavení rekonstrukce vnímáme jako problém. Skutečnost, že torzo stojící v památkové zóně nepůsobí hezky, je to nejmenší. Hlavně zde chybí prostor pro pořádání akcí,“ podotýká Mihálik.

Porubská radnice nechce kácení stromů kvůli budování příjezdové cesty a parkoviště k DK Poklad.

Dům kultury Poklad.
Město „vyhazuje" stavitele, oprava Pokladu opět končí

„Město slíbilo, že toto řešení bude citlivé. Mělo jít o pár stromů, ale pak přišel požadavek na pokácení skoro čtyřiceti. Rada to odmítla, daná lokalita je významný krajinný prvek,“ vysvětluje starosta obvodu.

Vyřešení parkování se tak dostává do podobné roviny jako hledání nového zhotovitele rekonstrukce. Až ji někdy někdo dokončí, bude v okolí zapotřebí zřízení snad tří stovek míst pro auta návštěvníků. „O parkování se rozhodne příští rok, a to po dohodě s obvodem,“ vzkazuje tisková mluvčí města Andrea Vojkovská.

Otazník visí i nad budoucím jménem porubského kulturního domu. Jedna iniciativa ho chtěla nazvat po Věře Špinarové, což neprošlo. „Jméno bude jiné. Jeho výběr je spojen s obchodním tajemstvím a nový název oznámíme snad už v prosinci,“ říká Darina Daňková z KD Akord, pod něhož Poklad spadá.

Stoprocentně jistá v celé kauze je nyní jen regulérní fúze Akordu a Pokladu. A existuje i odpověď, kdy se tak stane. „Dojde k tomu k 1. lednu 2018 a přinese to úspory, synergie a hlavně naše zkušenosti jak s rekonstrukcí, tak pozdějším efektivním fungováním kulturního domu v Porubě,“ potvrzuje Darina Daňková.

Železobetonový skelet naproti Domu kultury města Ostravy. Dlouho očekávané dokončení stavby se blíží.
Skelet a Poklad? Ostravské stavby, které mají být za rok hotové
Dům kultury Poklad.
Poklad převzali stavbaři. Skelet čeká vyzdívání a opláštění