Dům umění, současné sídlo krajské galerie, se dočká v příštích letech tolik očekávané přístavby. „Ta přinese na 2200 čtverečních metrů pro využití stálé expozice z bohatých sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), ale také další prostory pro výstavní činnost, vzdělávací pořady a knihovnu s badatelnou. Měl by se zlepšit i komfort pro návštěvníky, počítáme také s muzejním obchodem a kavárnou. Architektonický návrh je dílem našeho předního tvůrce v této oblasti Josefa Pleskota," uvedl Jiří Jůza, ředitel GVUO.

A jak se změní struktura jeho výstavních sálů?

HOTOVO V ROCE 2020

„Proměnu poznají pouze sály přiléhající k zadní části budovy Kabinet architektury a zadní sál v prvním nadzemním podlaží, kde bude současně reinstalována takzvaná Jurečkova sbírka z roku 1926, která se stala základem dnešní sbírky s více než dvaceti tisíci artefakty," dodal Jiří Jůza.

„Přístavba Domu umění je zařazena do rozpočtu Moravskoslezského kraje na rok 2016 jako akce reprodukce majetku kraje o finančním objemu 4,5 milionu korun. Nyní se zpracovává projektová dokumentace pro vydání stavebního povolení. Samotná realizace stavby je plánována na léta 2017 až 2020. Celkové náklady se předpokládají ve výši kolem 500 milionů korun," informovala Deník Petra Špornová, mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Galerie výtvarného umění v Ostravě sídlí v Domě umění od svého založení v roce 1952. Před osmi lety byly administrativní zázemí, knihovna a část depozitáře přesunuty do vily v Poděbradově ulici.

„I když jsou všechny místnosti Domu umění využity pro prezentaci vlastních i zapůjčených expozic, budova je dnes už svou rozlohou nedostačující a galerii nedovoluje využít velký sbírkový potenciál pro prezentační a vzdělávací potřeby. Přístavba Domu umění je určitě nezbytné řešení," doplnil Jiří Jůza.