„Elektronická aukce na dodávky zemního plynu na příští rok pro magistrát a městské organizace, která se konala poslední zářijový pátek, potvrdila, že systém sdružených nákupů funguje dobře a Ostrava a její organizace nacházejí na trhu nejlepší nabídky a pomáhají výdajové straně rozpočtu,“ uvedl ostravský primátor Petr Kajnar.

Celková poptávka byla za čtyřiatřicet milionů korun. Po aukci je jasné, že město ušetří 12,7 milionu korun.„Kdyby stejným způsobem postupovaly další obce v České republice a také vláda, uspořili by ze svých rozpočtů minimálně dvacet miliard,“ míní primátor.

Aukci na zemní plyn předcházela aukce na silovou elektřinu. Ostrava už pro tento rok nakoupila elektřinu s výraznou úsporou dosahující šestnáct milionů korun. Vzhledem k očekávanému zdražování energií považuje Kajnar dosažené výsledky za úspěch. Výsledkem systému sdružených nákupů jsou kromě úspor za plyn a elektřinu i aktuální předpokládané roční úspory za potraviny ve výši 38 milionů korun a za kancelářské potřeby ve výši 4,2 milionu korun. „Do systému přibíráme další komodity. Získané úspory potvrzují, že jsme se vydali správným směrem,“ uvedl dále primátor.

Průběžné elektronické nakupování „běží“ na nákupním portálu města Ostrava!!!, který je podobný internetovému obchodu. Jen s tím rozdílem, že přístup mají pouze zaměstnanci města a jeho organizací, kterých je dohromady 186. Statutární město a jeho organizace mohou nakupovat za ceny vysoutěžené v elektronickém výběrovém řízení u referenčních zadavatelů. Několik organizací s velkou poptávkou po dané komoditě či službě provede výběrové řízení zakončené e-aukcí a za dosaženou cenu mohou nakupovat i další organizace řízené městem.

„Systém sdružených nákupů CENTRES pomáhá nastavit transparentní procesy, vede k zefektivnění řízení organizací a k omezení korupčního prostoru,“ zdůraznil Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE, která se specializuje na komplexní servis služeb u elektronických výběrových řízení.