Fakulta elektrotechniky a informatiky byla založena v roce 1991 a nikdy neměla svou budovu. Počet studentů fakulty se od jejího založení více než zečtyřnásobil. Výuka tak byla ještě donedávna postupně rozprostřena v šestnácti objektech v kampusu univerzity. To se ale dneškem mění.

„Nedostatek prostor a jejich nevyhovující rozprostřenost po kampusu neumožňoval zvyšování kapacity akreditovaných studijních programů ani rozšíření těchto studijních programů o nové směry, které odpovídají vývoji technologií. Fakulta se tak ve své více než dvacetileté historii konečně dočkala budovy, která odpovídá počtu jejích studentů, zaměstnanců i absolventů," uvedla mluvčí Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) Klára Janoušková.

Vedení vysoké školy se pro výstavbu nové budovy rozhodlo už před osmi lety, stavět se začalo v únoru 2011, ale uvedení objektu do provozu zdrželo výběrové řízení na dodavatele nábytku. „V letech 2006 až 2009 jsme realizovali všechny potřebné přípravné aktivity od výkupu pozemků přes zhotovení projektové dokumentace až po vyřízení formalit k zahájení stavby," popsala Klára Janoušková.

Multifunkční budova poskytne 3500 studentům a dvěma stům zaměstnanců nové pracovny, posluchárny a laboratoře umožňující výuku a výzkum moderních směrů z oblasti informačních a komunikačních technologií a elektrotechniky. „Elektrotechnika a informatika patří k odvětvím, která se velmi rychle rozvíjejí. Tyto nové poznatky, výrobky a infrastruktura výroby ale v podobě řídicích, informačních a komunikačních systémů velmi rychle zastarávají. Fakulta elektrotechniky a informatiky tak živě reaguje na tuto skutečnost," dodala mluvčí VŠB-TUO.

Náklady na výstavbu nové budovy byly vyčísleny na 1,045 miliardy korun. Finanční zdroje EU pokryjí 85 procent nákladů.